Vliegvissen in de Andes, Mendoza, Argentinië 2010

In maart 2010 zijn mijn vrouw, onze dochter Julia en ik 3 weken op vakantie naar Argentinië geweest. Eerste stop was Buenos Aires, waar we een week zijn gebleven. Mijn vrouw moest namelijk voor haar werk 3 dagen een congres bijwonen en zij moest tevens ook een lezing in BA geven.

Afijn, een week cultuur snuiven in Buenos Aires. Prachtige stad en heerlijk eten. Ondanks dat er 3 miljoen mensen in BA wonen, voelt de stad niet druk aan. Vanwege de vele parken en het groen in de stad heb je niet het gevoel dat je in een grote metropool loopt.

Vanuit BA hebben wij een interne vlucht naar Mendoza, het westen van Argentinië genomen. Mendoza ligt aan de voet van de Andes, heel dicht bij Chili. Mendoza staat bekend om zijn zeer goede wijnen en wordt ook wel de wijnhoofdstad van Zuid Amerika genoemd. Er zijn heel veel beroemde wijngaarden en wijnhuizen. Denk aan Norton, Tranige en Salentein (eigenaar is de Nederlandse familie Pon).

De bekendste druif is de Malbec druif. Deze zorgt voor een heerlijke wijn die zacht en fruitig is. Wij zijn een dag met een wijntoer mee geweest. Je krijgt dan een rondleiding over de wijngaard en door de wijnmakerij. Er wordt dan uitgelegd hoe de wijnen worden gemaakt en uiteraard krijg je tijdens de toer ook heerlijke wijnen te proeven. Echt een aanrader maar laat je wel terug naar het hotel rijden.

.De Andes met zijn witte toppen

In Nederland had ik op internet onderzoek gedaan, hoe en waar ik het beste een dagje (of 2) kon vliegvissen. Het werd mij al snel duidelijk dat het lastig is om even snel een mooie stek te vinden. Ik had gezien dat er toch een behoorlijk stuk gereden moest worden, voordat ik vanuit Mendoza bij een rivier zou zijn. En dan weet je nog niet of die rivier een goede stek is. Tevens had ik geen zin om voor 1 dag vliegvissen hengels, waadpak, vest etc. mee te zeulen. Dan maar kijken of het mogelijk is om een visgids te huren? Na wat zoeken op het internet en op de site van Orvis had ik gezien dat er in Mendoza een Orvis winkel is. Ik heb de Orvis winkel een email gestuurd met de vraag wat de mogelijkheden en kosten zijn voor het huren van een visgids.

Het duurde even maar uiteindelijk kreeg ik een email terug van visgids Lucas Geminiz. De visdag zou er als volgt uitzien; om 9:00 zou ik van het hotel worden opgehaald door Lucas. Na een rit van ruim een uur zouden wij bij de rivier uitkomen. Daar zouden wij gaan vissen. Om een uur of een zouden wij uitgebreid gaan lunchen bij de rivier. En om een uur of 4, half 5 zouden wij terug rijden naar het hotel. Kosten, rond de 270 euro, inclusief gebruik van alle materiaal.

Op de bewuste visdag stond ik om 9 uur voor het hotel klaar. Mijn vrouw zou die dag bij het zwembad doorbrengen. Ik zou een heerlijke dag vliegvissen tegemoet zien in een omgeving die ik tot nu toe alleen kende van de boekjes en magazines. Prachtige besneeuwde bergen, blauwe rivier, deze gedachten gingen al weken door mijn hoofd. Een jeep kwam aanrijden en een man van mijn leeftijd stapte uit. In outdoor kleding en een verweerd hoofd, dat kon niet anders dan Lucas zijn. Na de handen te hebben geschud stapten wij in, op weg naar de rivier. Lucas is niet erg spraakzaam en de rit naar de rivier verliep in het begin wat stroef. Nu moet ik wel zeggen dat ik redelijk hyper was, ik had al weken naar deze dag uitgekeken en wist totaal niet hoe de rivier zou zijn. Wat voor soort forellen en hoe groot zouden ze wel niet zijn? Was de rivier breed of smal? Gingen wij droog of met een nimf vissen? In de auto kreeg ik alle antwoorden op mijn vragen.

....vergelijkbaar met de Kyll

Wij zouden gaan vissen op een gemiddelde rivier, vergelijkbaar met de Kyll. De rivier loopt door een Canyon op een stuk land van een boer. Lucas kent deze boer goed en heeft met hem de afspraak dat hij alleen klanten mag meenemen. Wel moesten wij 30 euro extra aan de boer betalen. Voordat wij bij de rivier zouden komen moest er eerst een stuk offroad gereden worden. Zonder Jeep kun je daar echt niet komen. Na ongeveer 30 minuten zei Lucas dat het beter was om de auto te parkeren en te voet verder te gaan. Dat zou veel sneller zijn dan met de Jeep.

De omgeving was zoals ik het mij had voorgesteld. Wij hadden het geluk dat het een heldere stralende mooie dag was. De Andes met zijn witte toppen en een gletsjer op de achtergrond leek heel dicht bij. En de rivier? Prachtig helder en licht blauw. De rivier, die overigens geen naam heeft, stroomt redelijk rustig. Afgewisseld met stukken waar grote rotsen in de rivier liggen. Eerst mijzelf maar even ingesmeerd met zonnebrand. Aangezien je op ongeveer 3000 meter hoogte bent kun je als Europese bleekneus heel snel verbranden.

Lucas gaf mij een Orvis T3, 8ft aftma 3. Wij zouden vissen met een hopper dropper systeem. Eerst grote drijvende vlieg, in dit geval was het een #12 stimulator met daaronder op een afstand van ongeveer 50-60 cm een #12 hares ear nimf.

Voorzichtig liepen wij naar de rivier. Lucas vertelde mij dat ik eerst ongeveer 3 meter voor mij uit in de stroomnaad moest gooien. Bij de eerste drift was het al raak. Een mooie regenboog forel van een 30 cm. Weer ingooien op 3 meter afstand en weer raak. Weer een regenboog forel. Lucas kon mij vertellen dat er in dit gedeelte van de rivier alleen regenboogforellen zouden zitten. Een mooie regenboog forel De vissen zouden tot ongeveer 40cm groot zijn en…allemaal wild. Er wordt geen vis uitgezet. Hoeft ook niet want de rivier bleek echt afgeladen met vis te zitten.

Na het vangen van een paar vissen werd de lijn met een meter verlengd om zo een stukje verder in de stroomnaad te werpen. Nadat ik 7 forellen had gevangen liepen wij een stukje door. Dat de rivier vol met vis zat had ik niet verwacht. Na 20 vissen ben ik gestopt met tellen, en dat was al na een uurtje…

Op deze manier van vissen en werpen hebben wij ongeveer 2 kilometer van de rivier afgevist. Steeds beginnen met een worp 3 à 4 meter voor je uit in de stroomnaad. Niks lange lijnen en dubbel strippen. De forellen liggen gewoon voor je voeten. Het merendeel van de vissen heb ik gevangen op de nimf. Echter de 2 grootste vissen van de dag, ongeveer 40 cm, werden gevangen op de stimulator. Wat mij bij de rivier opviel was dat ik geen insecten in de lucht zag vliegen. Ook niet op het water.

Lucas vertelde mij dat er alleen in een bepaalde periode van het jaar een kleine hatch van steenvliegen is.

Om een uur of een liepen wij terug naar de auto voor de lunch. Er werden 2 campingstoelen en een opklapbaar tafeltje uit de auto gehaald en de tafel werd gedekt. De lunch bestond uit; kip cordonbleu, salade, brood, olijven, kazen, salami en met een lekker koud biertje/wijntje. Heerlijk in de buitenlucht, en na het vissen smaakt het eten altijd lekkerder.Weer een regenboog forel.

De visdag was geweldig en echt een aanrader voor iedereen die een keer naar Mendoza gaat en de mogelijkheid heeft om een dagje te vissen. De kosten zijn wel stevig maar daar krijg je wel veel voor terug. Wanneer je maar 1 of 2 dagen de tijd hebt om te vissen op een onbekende stek in een heel ver land, is het denk ik onmogelijk om snel een goede visstek te vinden en is het dus wel vereiste om met een visgids op pad te gaan. Er is nog zo veel meer te vertellen over Buenos Aires, Mendoza en Argentinië maar helaas past dit niet in dit artikeltje. Wie meer informatie over Mendoza en/of de vismogelijkheden wil weten stuur mij dan een email.

Lino Catucci

 

Google Maps