Hoofddorp 2008

Een verslagje maken doe je niet zomaar even. Daar zijn vaak meerdere redenen voor. Één daarvan is dat het tijd kost en dat je er voor moet gaan zitten en dat je in die tijd dus ook had kunnen vissen. Dat had nu ook gekund …maar de zondag van 7 september was regenachtig koud en zelfs al een beetje guur.

Afgelopen maanden ben ik regelmatig met Dick Feenstra, Michel van Geel of alleen erop uit geweest in de wateren rond mijn woonplaats Hoofddorp. Het aanbod is afwisselend, van twee grote plassen, Haarlemmermeerse bos of de Toolenburgplas , tot aan allerlei sierwateren en van troebel tot spathelder water. De afgelopen jaren heb ik veel visuren besteed aan het verkennen van de verschillende soorten waterpartijen. En eigenlijk ben ik erg tevreden. Ik heb immers de door mij graag gevangen vissoorten allemaal kunnen vangen in de buurt.

In de wijk Pax waar ik zelf woon ligt vlakbij gelijknamige winkelcentrum een sloot die door de wijk heen kringelt en op 100 meter afstand van mijn tuin uiteindelijk uitmondt in de Hoofdvaart. In deze sloot van Pax heb ik al vele snoeken, baarsjes en blank- en ruisvoorn kunnen landen. Het eigenaardige van deze sloot is dat hij soms een tijd heel helder is maar te vaak lijkt op een open riool. Toch blijft er vis zitten en niet zo weinig ook. Net vóór de zomer van 2007 was er een gigantische onweersbui met veel neerslag en prompt liep het rioolwater over en zo direct de sloot in. Toen ik mijn jongste naar school bracht die dag zag ik bij het bruggetje zeker 7 dode snoeken. Een trieste aanblik. De dag erna werden de dode snoeken door de jeugd de kant op getild en werden er foto’s gemaakt van hun vangsten. Toch maar even naar de gemeente gebeld welke s’middags aan het visruimen gingen. Maar kennelijk was er toch snoek gespaard gebleven want de snoekmaanden van 2007 waren toch weer goed te noemen. In totaal ben ik 7 keer gaan snoeken in de wijk, met mijn Scott “achhie” en ving in totaal 16 snoeken waarvan de grootste 80 cm.

Afgelopen zomer van 2008 ben ik zoals gezegd met Dick en Michel ook “ergens” in Hoofddorp gaan zwiepen maar nu op de ruisvoorn. En ook nu werden er alweer diverse snoeken en baby snoekjes gespot tussen de waterplanten. Er zijn echter nog enkele sloten waar ik zeker snoek verwacht maar nog niet heb kunnen vangen of heb kunnen proberen ze te vangen. En dan de ruisvoorn in Hoofddorp. In diezelfde sloot van die dode snoeken dreven die dag honderden dooie voorntjes, ook die overleefden de riool aanval niet. Maar ook hier bleek het geen onoverkomelijk probleem. Tot op de dag van vandaag, als ik effe een uurtje heb, loop ik naar het bruggetje op 100 meter van mijn huis en vang daar met enige regelmaat de blank en ruisvoorntjes. Soms een baars en ik zie ook dikke karpers en brasem door de sloot heen kruizen. Vis genoeg.

Het enige nadeel van deze slot is zijn ligging. Hij ligt namelijk middenin de woonwijk, waar vele mensen honden hebben…….en je voelt hem al he??? Maar goed als ik tegenwoordig in Wilnis ga vissen en de sloot bij Jaring wil aflopen moet ik ook slalommen door de stront. Maar weer even terug naar het vissen. Voor het eerst heb ik nu diverse ruisvoorns van 30 plus, gevangen op een nymf of droog vliegje. En dat dan weer vlakbij mij in de buurt.

Na alle negatieve berichtgevingen over Wilnis en over hoe het vroeger was en de prachtige verhalen en belevenissen cq vangsten van Dick in zijn thuiswater, heb ik eindelijk ook die knijters van ruisvoorns gevangen.
Uiteraard heb ik Dick gebeld en hij was zeer benieuwd en kort na mijn belletje stonden we langs het water. Een sloot in een nieuwbouw wijk van Hoofddorp, helder, schoon en met waterplanten en met vis.
Ik viste nog eerst met een rood beet verklikkertje maar nadat deze diverse keren in zijn geheel door de azende vis naar binnen was gezogen heb ik er maar voor gekozen, net als Dick beter op mijn wegscheurende lijn te letten. En ja hoor ook nu werd de 30 plus ruisvoorn gehaakt.

Ik of eigenlijk wij, Dick en Michel, hebben voornamelijk gevist op deze ene sloot maar alle sloten in deze nieuwbouw wijk staan in verbinding met elkaar en worden gevoed door het water van de zogenaamde IJ-tocht.
Het mooie van de vele visuurtjes aan deze sloot is dat ik ook mooie baarzen en snoeken heb zien jagen. De sloot zat vol met speldaas en kikkers. Ik kan haast niet wachten dat de waterplanten een beetje zijn uitgedund om de snoek streamer er, zonder al te veel hangend flap, langs te trekken. Waar je ook snoek, baars en voorn in grote getale kan vangen is op of beter gezegd tussen de greens van de Golfclub de Cruquis. Ben er zelf, ook weer met Dick en Michel, diverse keren heen geweest en ook met de fiets is het goed te bereiken. Je zult wel wat meters moeten maken maar uiteindelijk vind je ook hier helder en visrijk water. Meerdere keren heb ik in één van de slootjes langs het golfterrein een voorn gehaakt die vervolgens weer een prooi werd van een opvliegende snoek. Toen ik hier in januari 2008 na mijn werk nog even een frisse neus ging halen, ving ik in 2 uurtjes 6 snoeken en schoten er nog 2 los.

Ook hier op dit terrein heb ik eerst wat uurtjes gemaakt om te verkennen en om de goede stekken te lokaliseren. Ik ken nu ook de betekenis als de golfers FORE roepen: Flying Object Reaching Earth of anders gezegd grote kans dat er een wit balletje met grote snelheid en kracht op je vispetje landt. Wat ook aardig is om te vermelden is dat je in deze wateren goed gebruik kan maken van je lieslaarzen,waadbroek of waadpak. De bodem van de sloot is namelijk van klei en goed te belopen, tenminste nu nog wel. Helaas heb ik me hier ook al weer zitten ergeren aan de honden die opeens achter je in het water staan en waarvan de eigenaren doodleuk je toeroepen of je voorzichtig wil zijn met die scherpe haken!!!

En als ik daar dan ben uitgevist loop ik of fiets ik door naar de plas in het Haarlemmermeerse Bos. Daar hebben ze sinds kort van die drijvende pontons in gelegd waarmee zuurstofrijk water de plas in pompen of circuleren. Het is de water kwaliteit zichtbaar ten goede gekomen. Ook de vele aalscholvers profiteren mee en vissen met ziel en zaligheid in de plas. Ook hier heb ik met mijn waadpak gevist en ving ik voornamelijk baarsjes en voorntjes. Snoek heb ik zeker gezien alleen nog niet gericht op gevist.

En dan tenslotte nog even iets over de plas in de nieuwbouw wijk Toolenburg. Ook hier is het water helder en schoon. Er groeien wel veel waterplanten langs de kant maar daar liggen wel vaak de scholen baars te azen. Toen Michel en ik daar vorige keer rondliepen zagen we een school van wel 50 grote baarzen op een zand plateau staan. De baarzen lagen heel rustig met de hele familie in het zonnetje. Ik dacht altijd dat baarzen altijd wel te vangen waren maar we kwamen nu bedrieglijk uit. Het moeten Zonnebaarzen geweest zijn want ze keken niet op of om naar ons aangeboden aas. Ik ben met een collega ook al diverse keren bij de plas gaan kijken en we vingen zowaar ook snoekbaars en snoek. Ook hier kun je heel mooi waden langs de kant en de aanwezige taluudjes goed bevissen. Mijn collega vist veel met jerkbaits en was daar zeer succesvol mee. Ook met de belly boat kun je hier goed uit de voeten al is mijn ervaring dat je wadend sneller te verplaatsen bent en zo de vis sneller kunt lokaliseren.

Het is even afwachten hoe het daar het komende jaar gaat uitzien want de gemeente heeft nu plannen om langs de plas 2 horeca gelegenheden te bouwen. Ik ben zelf lid van verschillende sportvis verenigingen en al de zojuist hierboven beschreven sloten en plassen staan vermeld in de grote vergunning, onder de kop “alle sierwateren” van Hoofddorp en de Haarlemmermeer. Mocht je nog meer informatie willen over de beschreven plekken dan hoor ik het wel. Zo nu eerst een Boonekamp en de volgende visuurtjes plannen.

Frank Matthiesen

Google Maps