Een paar leuke dagen op de Diemel

Haus Dresemann

16 tot en met 19 september 2013

Er hing een opgewonden feertje toen we aankwamen bij de brug aan het einde aan de westelijke zijde van de Diemel-Strecke. Koos Rood en ik hadden besloten dat we die dag zouden afsluiten met het afvissen van de west kant van de Diemel in Marsberg. John Ruigrok bleef in het middengedeelte vissen en Dick en Gerard waren al veel eerder westwaarts gegaan. Robert had zo z’n eigen stekken. Toen we na enige tijd bij het einde van de Strecke arriveerden zat Gerard even bij te komen in het gras en stond Dick aan de overkant heftig te zwiepen.

In de bomen aan onze kant waren reeds diverse vliegen gesneuveld, de reden dat Dick de omweg naar de overzijde had gemaakt. Maar de stemming was redelijk opgewonden omdat Dick een bak van een forel had zien staan - hij dacht zelfs wel twee - in de diepere poel onder de brug. Tot twee maal toe had de vis al zijn beetverklikker gepakt en één keer zelfs bijna geslikt. Maar de vlieg pakken, ho maar. Dus wat Dick betrof moesten we het allemaal maar propberen en zijn’s inziens dan wel met zware nimfen vanwege de stevige stroming. Koos en ik waren fris op het strijdtoneel verschenen en stonden dan ook binnen de kortste keren te gooien als achterlijken. Ik had gekozen voor een superverzwaarde grote redtag die ik speciaal voor de Waal heb gebonden maar waarvan ik later vernam dat Sjef Kogeler er in Mongolië ook prima mee heeft gevangen. Aanvankelijk wilde het echter niet lukken hoewel Dick de vis wel een keer kort wist te haken. Gerard was intussen aan de andere kant van de brug gaan vissen omdat ook daar vis was gespot. Na verloop van tijd besloot ik m’n laatste drie worpen onder de brug te doen. Dat wil nog wel eens helpen. En jawel hoor, bij de tweede worp werd m’n Waal- redtag gegrepen door een behoorlijk grote beekforel. Een mooie korte dril volgde en na enkele minuten gleed een prachtige vis in m’n netje. Even langs m’n gemarkeerde hengel gehouden om vast te stellen dat de veertig nog net niet gehaald werd. Maar dat was niet precies genoeg en dus moest het meetlint van Koos uitkomst brengen met 38 cm rond. Aangezien de vis lang genoeg geplaagd was, heb ik geen fototoestel meer uit de tas gediept maar de vis gauw weer terug gezet in het water. Het zou de laatste vis van mijn Diemeltrip worden en daarmee een mooie afsluiting.

Dick vangt al snel zijn eerste forel in Westheim.

Drie dagen eerder waren we gearriveerd in Obermarsberg bij de Feriënwohnung van Frau Dresemann op het bovenste puntje van de berg met schitterend uitzicht over het Diemeldal. Haus Dresemann was na veel gebel op de valreep door Dick gevonden omdat het gebruikelijke onderkomen onverwacht vol geboekt bleek te zijn. Maar dat pakte uiteindelijk goed uit : Haus Dresemann was een prachtige vele honderden jaren oude hoeve met de oude deel als binnenkomsthal waaraan het dagverblijf met kleine complete keuken grensde en die verder toegang gaf naar voor iedereen een aparte slaapkamer met dubbel bed en bij de meesten een eigen douche/toilet. Alles zeer fantasievol maar keurig ingericht en schoon en dat alles voor een acceptabele prijs. Als je door de hoeve je weg zocht naar de achterzijde waar de auto’s stonden, kon je de hele historie terugzien : de gedeeltelijk nog aanwezige koeienstal (zo’n 8 stuks ….), de varkensstal, de smederij …….schitterend.

Uitzicht over het Diemeldal

De Deel in huize dresemann

Dagverblijf

Na aankomst snel de spullen op de kamer gezet en naar Westheim om vergunningen te halen om daar in de Diemel ons geluk te beproeven. Dat pakte niet verkeerd uit en we vingen dan ook al snel de nodige visjes. Zowel nat als droog. Opvallend was wel dat er heel veel echt klein spul tussen zat. Later vernamen we dat dat eigen broed van de rivier was. ’s Avonds hebben we heerlijk gegeten in Wrexen .

Dag twee speelde zich ook af in Westheim waarbij Robert Angelov zich in de loop van de middag bij ons voegde. De vangsten leken veel op die van de vorige dag al werden er wat meer vissen van enig formaat gevangen. Helaas niet door mij. Ik moest me die dag tevreden stellen met enkele tientallen kleine forelletjes. Maar ach, op een droog vliegje is dat toch ook wel leuk. Ook deze dag werd afgesloten met een goed gevulde maag in Wrexen .

Koos op de westzijde van de Diemel in Marsberg De derde dag zijn we naar de Diemel in Marsberg gegaan. Hier vingen we duidelijk wat grotere vis en naast beekforel ook een enkele regenboog en vlagzalm. Deze strecke is deels minder goed bewaadbaar maar daarentegen op die plekken vanaf de kant juist wel weer heel goed te bevissen. Ze ligt echter wat meer in de bebouwde kom dan in Westheim waardoor het vissen m.i. iets minder charmant is. Voor laatste dag werd dan ook weer gekozen voor Westheim. Vanwege John’s rugproblemen hebben wij de laatste dag echter niet mee gevist en zijn we eerder naar huis gegaan. Maar Dick, Gerard en Koos hebben tot ver in de namiddag zeer leuk in Westheim staan vangen. Na een voor alle deelnemers voorspoedige thuisreis – van een uurtje of vier rijden - kunnen we samenvattend terugkijken op een paar mooie dagen aan de Diemel. Met dank aan Dick.

Jan van Westerop

 

Google Maps