Wat een jaar, wat een dag ...

Wat een jaar, wat een dag....

2020 zou een mooi jaar worden, met een trip naar de canadese rockies (niet perse om te vissen) op het programma. Het liep iets anders. Vakantie naar Frankrijk met mijn vrouw, helaas ook niet, door code oranje in steeds meer stukken van Europa. Gelukkig zijn we vlak daarvoor nog net op tijd even een weekje in Oostenrijk geweest met Piet, John en Hans. Een super leuk weekje vissen op de plek waar we al vele jaren komen.

Het zag er goed uit. Super mooi weer voorspeld en de rivier lag er goed bij. De eerste paar dagen was het toch wel een beetje moeilijk vissen. We vingen vissen, ook wel knappe vissen, maar waar waren de grote jongens gebleven? Beetje langs de rivier lopen, zagen we toch minder vis dan we gewend waren maar het was leuk, een andere omgeving en van Corona weinig te merken. In het weekend in elk geval geen mondkapjes, gewoon lekker een paar bruiloften in het hotel, gezellige boel.

Tot John en ik dinsdag ochtend op het laatste stuk van de strecke gingen vissen. De ochtend begon zoals de meeste ochtenden. Ontbijten, vergunning halen, naar de rivier en daar waadpak aan. Ik vis meestal meteen aan het begin van het stuk en John loopt door naar het einde. Ik kom bij het water en na een klein stukje lopen kom er achter dat ik last heb van de zon. Petje vergeten. Beetje geïrriteerd terug naar de auto. Domme actie. Ik kom terug bij het water en ga op het lei plateautje dat daar ligt even staan kijken. Ik zie wat vissen liggen en besluit met een eendekontje te proberen. Ik gooi de vis het dichtste bij aan, maar tot mijn verbazing komt zijn grote boer de vlieg gretig halen. Eerste worp een regenboog van 55-60 cm was me nog niet eerder overkomen.

 

De dag kon al niet meer stuk. Ik heb verder gevist stroom afwaarst, zoals we meestal vissen, met een droge vlieg. Korte lijntjes, vlieg in de stoomnaadjes, in het kantje en dan met je hengel lijn geven. Zeer effectieve methode. Leuk gevangen, geen bijzondere vissen meer tot de lunch. John had ook hele mooie en grote vissen gevangen op het laatste stuk.  Toch had ik het gevoeld dat ze niet helemaal lekker stegen op een droge vlieg. Waarom, geen idee, maar soms doen ze het gewoon niet zo goed. Met de lunch even een broodje gegeten met zijn allen en even lekker relaxed in de zon gezeten. Gewoon een lekkere dag vissen. Dat zou snel veranderen.

Na de lunch ben ik stroomop gaan vissen vanaf de plek waar ik in de ochtend begonnen was. Voor de verandering met een nymph, een #12 goudkop nymph met een natuurlijk hazen dubbing lijft en een donker bruine thorax. Heel simpel dingetje. Eerste stukje gevist, leuke vissen gevangen. Tot ik ongeveer 50 meter in het stuk mijn nymph stroomop tegen de uit rotsblokken bestaande kant aangooi. Nymph valt in het water, ongeveer 10 meter schuin stroom op van waar ik sta. Na de worp probeer ik contact met de lijn te houden, zodat je in elk geval kans hebt een aanbeet te voelen, maar ik leek al vast te zitten. Dat duurde heel even totdat het begon te bewegen eerst langzaam in mijn richting, toen wilder. Snel lijn op de reel gedraaid zodat ik de vis op de lijn kon drillen. Al snel had ik in de gaten dat het een enorme bruine forel was, hoe groot is altijd lastig te schatten in het water, maar groot was hij zeker. Voorzichtig drillen. Voor de nymph had ik weliswaar 15/00 gebruikt, maar toch is dat niet zo heel dik bij echt grote vissen. Proberen rustig te blijven en vis stroomop te houden, zodat de stroming helpt met drillen. Dat lukte redelijk. Uiteindelijk de vis geschept na een dril van 10-15 minuten, ongeveer 50 meter stroomaf van waar de vis gehaakt was. Eerlijk gezegd paste de vis eigenlijk niet in een netje, althans niet in een waadnetje. Wat een vis, wat een rush. Omdat John een heel stuk verderop aan het vissen was, de vis toch maar even weer op de kant gelegd voor een foto. Zo een vis kan je niet niet op de foto zetten. De grootste forel die ik ooit gevangen heb, en misschien wel ga vangen. Daarna heb ik eerlijk gezegd niet meer echt gevist, maar gewoon een beetje zitten nagenieten. Nog wel een paar visjes gevangen, maar het moment van deze vis zal me altijd bij blijven.

 

Bij thuiskomst, vis met behulp van Photoshop een meetlang bij mijn reel en hengel geprobeerd op te meten. En de vis was op de foto in elk geval 72cm. Ik schat het gewicht op zeker 5 kg. Een enorm dikke en massieve en super mooi getekende bruine forel.

De rest van de week nog leuk gevangen in mooi weer. Al met al een super weekje vissen, gevolgd door een ellendige lockdown.. Hopelijk kunnen we binnenkort weer lekker een lijntje uitlaten.

 Hopelijk volgen snel nog meer verhalen over mooie vis trips.

 

Herre Schop

Google Maps