Twiske en de Vliegende Storm.

7 juli 2015

Tijdens ons jaarlijkse Twiskeavondje vroegen we ons af hoe vaak we al met de club naar 't Twiske zijn geweest. Een blik op de Meivliegsite bij artikelen leerde mij vanochtend dat onze 1e sessie alweer in 2010 is gehouden, of anders ons 1e lustrum in 2014 is ongemerkt aan ons voorbij gegaan. Dat de tijd vliegt dat weten we allemaal maar 't gaat wel hard bedacht ik me.

 

 

Na de digitale uitnodiging druppelden er voorzichtig wat bevestigingen binnen in termen van "ik kom" of "ben erbij" maar 't liep zeker geen storm. Als initiator begin je dan te twijfelen of deze avondsessie nog wel in de behoefte voorziet maar gisteravond waren we toch weer met 15-16 man en daar was ik dik tevreden mee.

Om 15.30 was ik op de parkeerplaats en na een telefoontje "waar hangen jullie uit"? voegde ik me bij Dick, Jan Bolt en Cor Wals die aan de westkant van het Twiske al lekker aan het vissen waren en zo tevens de mogelijk interessante plekken voor de avond markeerden. Op mijn voorstel om richting Stoterplas te fietsen om daar ook polshoogte te nemen werd gehoor gegeven. Onderweg zagen we ergens in 't veld en rietvelden een wit petje dat later zo bleek bij Marcel hoorde.

Aan de oostkant van de plas aangekomen begon de wind flink aan te trekken en stond pal op onze kant of zo je wilt de lager wal. Omdat we allemaal uitstekende werplessen op de club hebben genoten ( hoe mooi is dit toch!) lukte het ons desalniettemin onze nimfjes zo'n 7-8 meter uit de kant te laten landen.En stond Jan B. binnen een kwartier al 2 keer met een zeer kromme hengel en werden 2 blankvoorns van rond de 30 cm geland. Een goed voorteken?? Waarschijnlijk wel ware het niet dat de wind inmiddels al een dikke 5 had bereikt en ter plekke verdere worpen onmogelijk maakte. Dus door naar die stek waar ik 2 weken geleden een mooi spektakel had beleefd met ruisvoorns die de 30 cm al lang achter zich hadden gelaten!! Alvorens daar aan te komen bleef ik nog even hangen bij een bruggetje en spotte daar in het heldere water een school mooie grote ruizers . Bij 't aanwerpen werd m'n nimf op zicht direct genomen en mijn 1e vis (en laatste) van deze avond een feit, yes! Uiteraard wilde ik dit suk6 delen met mijn 3 companen en om boven de inmiddels tot storm uitgegroeide wind uit te komen stond ik te schreeuwen en te zwaaien van "KOMEN, KOMEN" hetgeen ook geschiedde. Maar toen ik /we ons opmaakte(n) voor de volgende worp was die mooie school geheel onvindbaar en dat bleef ook zo. De moraal van dit verhaal spreekt voor zich !!

Dus weer door naar nog wat andere potentiële stekken maar onze lijnen werden deze middag niet meer op spanning gezet door die jongens en meisjes waar we allemaal regelmatig van dromen. En inmiddels veel WIND, WIND, WIND.

Tussen 17.30 en 18.00 uur werd het gezellig druk op de parkeerplaats en iets na zessen trokken we het Twiske in. Drie man te voet, later kwamen daar Peter en Kars ook nog bij, de overigen op de fiets. De westenwind ging zoals gebruikelijk deze avond niet liggen en deed er eerder nog een schepje bovenop. Er zat dus niet veel anders op dan de luwere stekken aan de westkant te bezoeken, overigens dan nog heb je in dit mooie natuurgebied nog relatief veel water tot je beschikking.

De vangsten deze avond waren er zeker maar over 't geheel genomen niet denderend. Gelukkig zijn vliegvissers op 't gebied van vangen wel wat gewend dus de stemming heeft er niet onder geleden. Ik had voor nood nog een waadpak meegenomen om als het moeizaam zou worden te laten zien hoe suk6vol deze uitrusting daar kan zijn maar zoals al gememoreerd, ik kwam niet verder dan 1 ruisvoorn.

Om 21 uur zijn we met het grootste deel van de groep naar het gezellige café-restaurant aan de plas gegaan en aan de koffie en 't bier gegaan. Een paar diehearts gingen nog ff door en/of gingen huiswaarts (denk aan onze toekomstige penningmeester Sjef die ten oosten van Zaltbommel woont).

Om 22 uur togen we richting parkeerplaats en werd ik hartelijk bedankt voor de organisatie (waarvoor dank en graag gedaan) en vooral op het hart gedrukt om de Twiskeavond ook volgend jaar zeker weer te organiseren. Leuk om te horen dat het vissen hier beklijft dus ijs en weder dienende gaan we volgend jaar weer, hopelijk met dan weer en windstille avond.

Groeten Tom

Google Maps