Nabbe Mei 2019, Geep en Forel!

Funen Nabbe medio Mei 2019.

 

Voor menig lid van de de Meivlieg een jaarlijks ritueel, voor mij begint het dat nu te worden. Voor de derde keer naar Funen om de Zeeforel achter de schubben aan te zitten. Bij de eerste keer heb ik trouwens geen schub gezien. Ja, op een visje van Peter. In de verte.

Deze keer gepland rond deze wat latere, en warmere tijd van het jaar om meer kans op Geep te hebben. En vanwege de mindere Zeeforel vangsten van de vorige keren. Bij die 1000 worpen om die ene Zeeforel te vangen wil je af en toe ook wel eens wat actie tussendoor. En dat geeft een Geep aan de haak meestal wel. Zeker wanneer je niet oppast met je ronddrijvende vliegenlijn. Lijnmanagement is niet alleen een day-job dingetje.

Dit keer is er voor een andere locatie gekozen. Was het voorheen een huisje in het haventje van Assens, dit jaar werd Nabbe (kort rechts op de kaart naast Faaborg) als uitvalsbasis genomen. We waren met zijn vieren (Peter, Michel, Cees en Mischa) en de 4 slaapkamers en 2 douche/WC ruimtes bevielen goed. Een eigen slaapkamer de man is lekker maar wanneer deze  niet echt groot is en je daar ook met 2 bedden, een kast en je eigen vismeuk de ruimte deelt wordt het een niet te winnen gevecht met levenloze objecten. Luxeproblemen eigenlijk, tijdens zo'n visweek worden sommige dingen minder belangrijk en dat is ook de bedoeling.

Huisje in Nabbe
Huisje in Nabbe met de noodzakelijke voorzieningen

 

UItzicht over de Baai
UItzicht over de Baai

 

Koolzaad
Deze foto was bijna overal te maken, het eiland stond er vol mee


Voor de meesten uit ons groepje kwamen met een nieuwe plek nieuwe stekken om te verkennen. Met het bekende "117 Fine Fishing Spots" Funen boek en de weersvoorspelling ter hand genomen werd per dag een aanvalsplan gemaakt. Waarbij we er dan meestal achter kwamen dat de wind op Funen zich weinig van zo'n weersvoorspelling lijkt aan te trekken. Gelukkig was de wind niet al te sterk en konden we nog wel uit te voeten ook wanneer deze op de werphand blies. Desnoods met een achterwaartse worp. Verder was het (vis)weer eigenlijk prima. Af en toe kwam de zon goed door en dat leek de Gepen tot activiteit aan te sporen.

 

Stekken
Stekken gemarkeerd


Drie man visten wadend vanuit de kant en Cees koos het ruime sop met zijn gemotoriseerde Bellyboat. Dat bracht hem een enkele keer tot in een school Geep waar wij al wadend en werpend niet bij konden komen. Vissend met een dropper leverde hem dat naast enkele doublures grote aantallen op. Op een gegeven moment hield hij het niet meer bij.

Voor de deur
Voor de deur


Qua materiaal gebruikten we hoofdzakelijk een 9-9,5 voet #7 hengel. Met soms een gewone FLoating lijn maar meestal met een Intermediate Guideline Coastal of Rio QuickShooter lijn. Fluorcarbon leaders of Airflow intermediate Polyleaders met tippets verlengd tot 10-11 voet. Vissend vanuit de Bellyboat en meer gericht op Geep kon het een maatje lichter. Qua fanatiek gebruik van fluorcarbon leaders en/of tippets bleek niet iedereen even extreem in de leer. Vliegenpatronen varieerden maar een beetje, trend was wel richting niet al te grote vliegen mede van wege de Geep. En dan met wat oranje of roze accenten. Haakgrootte was wel een puntje van discussie. Ondanks dat de een met duidelijk kleinere haken viste vanwege een veronderstelde grotere inhakingkans bij Geep kunnen de vangst statistieken dit niet echt bevestigen. Hetzelfde bij gewoon, of juist heel langzaam achtjes draaiend, binnen strippen i.v.m. de missende Geep aanbeten. Het eigen patroontje van Michel, door Peter tot k*t vliegje benoemd, leek naarmate de staart verder afgekloven werd door de Geep ook beter te vangen. Die mag hij dus in het winterseizoen komen voorbinden.

Zo'n lang patroontje wordt vanzelf korter
Zo'n lang patroontje wordt vanzelf korter in het gebruik


Op een avond onstond er nog een discussie over de mogelijk visverstorende effecten van een, op korte afstand, passerende elektrisch voortbewogen Bellyboat. Er waren 2 mensen met 2 uitgesproken meningen op dit vlak. Het gegeven dat ik echt direct na een passage van Cees een Geep haakte kon de discussie niet doven. Nu is wat meer afstand houden ten opzichte van niet Bellyboat vissers sowieso egenlijk een aanrader. Cees is een keer, onbedoeld en vrij onschuldig, tegen Michel aangevaren. Die stond alleen net vanaf een steen te vissen.
Conceptueel gezien is er natuurlijk ook iets fundamenteel mis met een Bellyboat, ik voorspel een volgende generatie met een standaard achteruitvaar camera danwel eerst een hobbymatige aftermarket modificatie van auto parkeersensoren.

Een stek
Een stek, een van de vele

 

Daar komen we voor
Daar komen we voor

 

Maar dit mag ook
Maar dit mag ook

 

 Qua weer was alleen de laatste dag somber met wat lichte regen en amper wind. Wind die je dan opeens gaat missen. Die dag visten we op Damsbo en kwamen daar Hans en Maarten nog tegen van de gelijktijdige Meivlieg Assens expeditie. Zij waren die dag naar beneden waren afgezakt. Wellicht aangespoord door een tot de verbeelding sprekend vangstverslag van Michel de dag ervoor. Michel ving namelijk kort achter elkaar op dezefde plek een heel mooie Zeeforel en een heel lelijke Regenboogforel. Die zich spectaculair uit het water springend hevig verzette, dat dan weer wel. En Michel had al vis gevangen op die dag! Ik vermoed een klein portable heidens Poseidon offer altaartje in zijn toilettas want hij ving op andere dagen ook bovengemiddeld. Dat dat aan zijn viscapaciteiten zou kunnen liggen valt natuurlijk niet toe te geven.

Hallo dan!
Hallo dan! 66cm Zeeforel

 

Wat krijgen we nou?
Wat krijgen we nou?

 

Een Regenboog waar de glans af was
Een Regenboog waar de glans wat van af was

 

Zelfs in de laatste sombere visuren
Zelfs in de laatste sombere visuren

 

Kwam er nog wat boven water
Kwam er nog wat boven water


Proviand hadden we ruim meegenomen, waaronder enkele ingevroren maaltijden. Cees had zich met verve en tot tevredenheid van de groep opgeworpen tot hoofdkok maar ook Peter en Michel hebben een prima avondmaaltijd verzorgd. Eigenlijk was er, weer, teveel meegenomen want van de geplande twee keer buiten de deur eten is het er maar 1 geworden.

Vrije uitzwem Geep
Vrije uitzwem Geep

 

Daar wist onze kok wel raad mee
Daar weet onze kok wel raad mee

 
Net als in Assens is er ook in Faaborg een Italiaans restaurant (Roma) en de laatste avond gingen we uit eten. Onder andere om de volgende ochtend het huisje sneller schoon op te kunnen leveren. Op de menukaart was de keuze in Pizza's van een tot besluiteloosloosheid leidende omvang. Ook vanwege de naamgevings creativiteit die, naar later bleek, de kok-eigenaar er op los had gelaten. Na eerst onze drankjes dan maar besteld te hebben om tijd te winnen viel de keuze op Pizza's als "Beefeater" en "The Godfather". De serveerster-en-vrouw-van-de-kok-eigenaar bleek echter weinig op te hebben met de creatieve fratsen van haar mindere helft en wenste de bestelling in de corresponderende menu nummers op te nemen. We vreesden voor op zijn minst een bestelling omzettings conflict in de keuken maar die vrees bleek ongegrond. De bestelde pizza's werden geleverd, waren prima van smaak en meer dan prima van omvang. Ik vermoed wel een ooit gedane bulk inkoop van mini-knakworst. Want hoewel het me geen standaard Italiaans Pizza ingredient leek waren deze ruim aanwezig op iedere Pizza die we besteld hadden. De kok kwam ook nog even vragen of alles naar wens was en vertelde, bij wijze van smalltalk, dat hij was blijven hangen op Funen na een auto ongeluk met mede muzikanten waarbij er drie het leven lieten. Tja, keuvel daar dan maar eens overheen. Dat lukte nog redelijk, hij bleek de Italiaanse restauranthouder in Assens persoonlijk te kennen.

Zo heb ik het onthouden tenminste, of is de herinnering overnacht gekleurd door een zwaar op maag liggende pizza? De ogen groter dan de maag, wie kent het niet.


De terugreis verliep best voorspoedig, dat is ook wel eens anders.

Tradionele Bockworst onderweg
Bockworst onderweg, ook een traditie


Wanneer gaan we weer?

Mischa

--------------------------
De vangststatistieken:

Zondag 12e
Mischa G1 Cees G1, Peter G7 F1, Michel G3 F1
Maandag 13e
Mischa G2 Cees G6 Peter G2 Michel G4 F1
Dinsdag 14e
Mischa G4 F1 Cees G!tig! Peter G7 Michel G2
Woensdag 15e
Mischa G2 F1 Michel G2 F1 Peter G2 F2 Cees G7
Donderdag 16e
Mischa G3 Michel G4 F4 Cees G4 Peter G8
Vrijdag 17e(ochtend)
Mischa 0 Michel F1

Google Maps