Waaldag 26 augustus 2017


Door het jaar heen hebben vissers ongetwijfeld momenten waarop reikhalzend wordt uitgekeken naar die jaargetijden waarop er op sommige stekken heel fijn gevist kan worden. Voor mij zelf sprekend als vnl. vliegvisser op voorn, winde, baars, zeeforel (en brasem en roofblei als bijvangst) verlang ik sterk in het najaar naar de wintervisserij in de Nederlandse havens of steden. Idem naar 1 of 2 Denemarkentrips op zeeforel in voor of najaar. En ook vanaf eind maart t/m half juni de voorjaarsvisserij wanneer de vis zich verzamelt voor het jaarlijkse paaifeest .
En de zomer overall is de grote favoriet al was het alleen maar vanwege het lekkere weer, de lange dagen en de omdat de vis zich vaak ’t best laat spotten en er ook wel droog gevist kan worden.


Ook de Nederlandse Waal/Merwede (en soms de Lek) is 1 van m’n favorieten in de maanden juli en augustus in de hoop er wadend in de stroming mooie windes, grote voorns, baars en brasems te vangen. Dit jaar duurde het tot in augustus voordat we een beetje blij werden. Want wie je dit jaar ook sprak, het was behoorlijk taai. Iets waar ik me wel zorgen over maak want voor veel van mijn visserijen door het jaar heen is de trend negatief, en ik ben helaas niet de enige .
Maar goed, gepland stond dat we op zaterdag 19 augustus met Meivlieg ons jaarlijkse dagtripje hadden aan de Merwede. De uitloopdatum 26 augustus bleek geen luxe want de 19e moesten we laten schieten vanwege het zeer slechte weer. Op de 26ste daarentegen was het heerlijk met weinig wind en waren de waterstanden goed.

Rond 9.30 arriveerden we 17 man sterk bij Fort Vuren en kon onze verkleedpartij beginnen. Ik heb 2 grote groepen gemaakt die met elkaar gescheiden op pad gingen zodat elke groep 6-7 kribvakken kon afvissen. Eigenlijk waren we dit keer met vnl. ervaren vissers hetgeen ook niet impliceert dat er ook goed gevangen werd. Maar gelukkig, er zijn toch een aantal mooie vissen geland, zie o.a. enkele foto’s.
Voor me zelf sprekend, ik ving een roofbei van 30 cm gewoon op een redtag, niet helemaal alledaags aldaar. Later op de dag haakte ik nog een roofblei, echt een joekel (55-60cm) die op het moment van scheppen nog 1 keer rustig weg zwom waardoor de knoop van m’n zijlijntje het begaf (matige knoop), dus eigenlijk niet gevangen . 2e helft van de middag ving ik eindelijk een winde (bij mij altijd favoriet) van ergens rond de 45 cm, de eer was gered.

Vermoeid en voldaan schoven we as usual ’s avonds aan bij onze Chinees in Vianen alwaar het lopend buffet onze “honger” stilde en we nog wat konden filosoferen over de in’s en out’s van onze hobby.

Volgend jaar in principe weer naar de rivier wat de meeste deelnemers betreft, ik organiseer ’t graag.

Groeten, Tom Neumeier

 

De ingezonden foto's:

 

De Organisator ontvouwt het strijdplan voor de dag
De manschappen luisteren aandachtig
Een mooie Winde voor Tom
De andere zijde was minstens even mooi
Theo na een af-mattende dril
Zo wordt Brasem vissen leuk
"Finesse"vissen op Kessler's Grondels?
Herman ving dit jaar met afstand de meeste
Niet het gevolg van een vergeten zakdoek maar een af en toe optredend fenomeen. Een "Hatch" van afstervende schelpdiertjes die kunnen leiden tot het goed kunnen vangen met witte streamertjes. Dit jaar niet...

Google Maps