Snoekdag 09 Dec 2017, hij mocht er weer wezen.

Hij mocht er weer wezen deze jaarlijks snoekdag, een van de langst bestaande tradities van de Meivlieg. Het is altijd een toppertje, wat alleen al blijkt uit het grote aantal deelnemers : 39 man waarvan 37 vissend en twee geestelijke ondersteuners. Precies zoveel als vorig jaar, zij het dat dit jaar het aandeel Limburgse gast-vissers iets groter was dan de ploeg Meivlieg-vissers. Opvallend daarbij is dat onze Limburgse visvrienden duidelijk de meeste snoeken vingen. Maar dat kan natuurlijk ook aan de uitstekende visgidsen liggen die de mooiste plekjes ook nog eens afstaan aan hun gasten ….....

Uit het boekje Visfotografie:"Positioneer de handen dusdanig dat ze de aandacht niet afleiden van de vis".
Of doe es iets origineels voor een leukere foto!

Leuk was ook dat de voorzitter van H.S.V. Wilnis, Kees de Vries, het ochtendprogramma en de lunch kwam meedoen om eens te ervaren wat wij toch jaarlijks met zo’n grote groep enthousiastelingen uitspoken in zijn visgebied. Ik geloof dat hij het wel begrepen heeft.

Traditiegetrouw zorgde onze Piet van de Putten ten slotte weer voor mooie prijzen. Waarvoor zeer veel dank.

Een van onze top-visgidsen, Frank Matthiesen,  schreef een leuk verslagje over de ervaringen van zijn groep tijdens de snoekdag. Je kunt het hier onder lezen.


Zaterdag 9 december 2017, Wilnis, “Snoekdag”  de Meivlieg.

 

Ik kijk er altijd weer naar uit. Omdat ik de laatste tijd niet veel meer met de “9” op pad ga en eigenlijk veel meer met de spinhengel de polder in trek, ben ik vrijdag al druk om alles bij elkaar te pakken. Ik zoek de Scott “9” op, de lijn wordt gevet, onderlijnen gecheckt en worden de streamers uitgezocht.

De weersverwachtingen voor zaterdag zijn wisselend maar dat er winterse buien aankomen is wel duidelijk. Mijn maatje Michel had al wat werk gedaan in de voorbereidingen als het gaat  om de groepsindelingen en de stekken. Nadat alle deelnemers in de “Schans”  zijn gearriveerd, voorzien zijn van koffie en Limburgse vlaai, vertrekken de eerste groepjes de polder in.

 

Karel in zijn element

Ik gids vandaag de Limburgers, Rien, Karel en Roland en ik besluit richting de Amstelkade te gaan. Als we eenmaal opgetuigd zijn, wijs ik een poeltje aan waarvan ik zeker weet dat er snoek te vangen is. Binnen enkele minuten wordt mijn redhead streamer aan de oppervlakte gepakt door een snoek(je). Op hetzelfde moment hoor ik naast mij Roland roepen en ook hij staat een snoek te drillen. Dat begint goed zeg!!!!

Roland met zijn snoek

Na het foto momentje gaan we snel weer door met het uitkammen van het poeltje. Rien vangt ook zijn snoekje en krijgt nog een aanbeet maar mist en dan houdt het ook op. We besluiten om verder de weilanden in te trekken en verspreiden ons over de verschillende kommetjes en polderslootjes. Het blijft stil…..geen kromme hengels, geen gejuich alleen maar wind, hagel en natte sneeuw. Tot aan de lunch mis ik zelf nog 2 snoeken in de brede wetering, met een beetje mazzel had ik deze gevangen. Rien en Roland hebben nog wel een snoek zien jagen maar ook deze gaf niet thuis meer.

Na de prima lunch en weer een beetje opgedroogd te zijn, voor de laatste uurtjes weer richting stek van vanmorgen. Tijdens de lunch begreep ik dat onze groep met 3 snoeken en wat missers kennelijk nog de meeste actie had gehad.

Vol goede moed trekken we weer de weilanden in maar het blijft nu ook relatief stil. Zelfs de wind en de buien doen het rustiger aan. Op het moment dat ik denk dat het niets meer gaat worden klapt er een snoek op mijn roze/paarse streamer maar mist. Ik smijt de streamer weer richting de kolk maar er gebeurd niets meer. Als ik enkele meters door loop en de streamer te water laat, voel ik de harde aanbeet en weet ik, dat is hangen!!!! Rustig de snoek drillende schat ik de snoek op zo’n 80 centimeter. Als de snoek onder controle is, de streamer uit zijn bek is verwijderd, meet ik de snoek, 82 centimeter. Fotootje en de snoek gaat weer naar zijn familie.

Mijn 82cm Snoek

Dan is het inmiddels opeens donker geworden en loop ik samen met Rien weer terug naar de auto waar Karel en Roland ook al zijn. Ondanks de wat tegenvallende resultaten, geven zij aan een prima dag te hebben gehad waarbij ze hebben genoten van de omgeving en de visserij. Overigens enthousiaste mensen die Limburgers en prima gezelschap tijdens deze snoekdag!!!!

Dan nog even voor de statistieken; met 4 man 4 snoeken. Er zijn betere dagen maar ook  zeker mindere……

Prijs voor 82cm snoek

 

Tot volgend jaar.

Gr. Frank


En als toegift nog wat foto impressies van de geslaagde dag, de Redactie.

Het begint met de administratie

De stemming was goed
Druk maar gezellig
Aan de waterkant
2017: De fotograaf fotografeert de visser, de visser filmt de fotograaf
Poldersnoek
Kroeskarper op de streamer, volgend jaar een Rariteits Trofee instellen?
De prijzenpot

 

 

 

 

 

 

 

Google Maps