Rivierendag 2015

Zaterdagochtend 15 augustus 2015 8.30 uur, grote drukte gesignaleerd op de carpoolplek bij Abcoude. Een jaarlijks terugkerend fenomeen rond deze tijd (een soort hedge) want veel Meivliegers plegen zich hier dan te verzamelen voor de jaarlijkse Rivierendag van hun club. De opkomst was prima, rond de 20 man. De vangsten voorafgaand aan deze dag waren de laatste maand uitstekend geweest dus dat brengt altijd extra vissers op de been. De vis liet zich zelfs spotten in het ondiepe water en was op sommige dagen ook goed met de droge vlieg te verschalken.

 

Spannend voor de organisatie wordt het wanneer de betreffende dag (D-Day) nadert en de weerberichten laten het dan afweten en/of de waterstand dreigt roet in 't eten te gooien. Maar terugkijkend viel het best mee, de ochtend was zelfs redelijk goed, alleen een middagdeel moest het zonder dat lekkere zonnetje stellen, waar de vis nou net zo van houdt.

Rond 9.30 op de parkeerplaats bij fort Vuren hees iedereen zich in de bekende V.V. outfit, sommigen zijn daarmee in 5 minuten klaar daar waar anderen wel wat langer nodig hadden . De roep om het startschot werd daardoor steeds hoorbaarder en na een korte en een wat rommelige uitleg mijnerzijds vertrokken 4 groepen o.l.v. hun " sergeant van de dag" richting de diverse kribvakken. Sommigen lopend, anderen eerst nog een autoritje langs de dijk.

De rivier is en wordt de laatste jaren behoorlijk onder handen genomen, m.n. om bij grote watertoevoer uit Duitsland het water toch snel te kunnen afvoeren. Alle kribben zijn al of worden fors verlaagd. De uiterwaarden zullen daardoor minder snel onder water komen te staan. Ook tussen de kribben waar wij vissen verandert het onderwater landschap behoorlijk. E.e.a. wordt ook nauwlettend gevolgd door Rijkswaterstaat en consorte. De focus van de huidige werkzaamheden betreffen m.n. de Zuid Oever van de rivier zo bleek bij wat proef visserijen. Dat betekende daar troebel water, weinig planten en slechte vangsten en reden voor ons om dit jaar aan de Noordoever

te blijven. Het werd een dag van mooie up's en enkele down's. Voor onze roerganger Dick begon dat al op de snelweg richting het zuiden ter hoogte van Nieuwe Gijn. We waren gezellig aan de klets toen ik hem in m'n achteruitkijkspiegel plots bleek om de neus zag wegtrekken. Hij wist nml. niet zeker of hij zijn achterklep wel had dichtgedaan nadat hij z'n fishing gear had overgebracht naar mijn auto.Een snel belrondje met wat andere auto's onderweg leidde tot een familielid in Abcoude (we hadden keuze uit 3) dat gelukkig snel even kon gaan kijken. Niet onverstandig achteraf want de klep stond nog pontificaal open.

Toen we wat later de brug bij Gorinchem naderden en iedereen rechts voorsorteerde zagen we Koos en Joop Sigaar nog rustig rechtdoor rijden richting Breda. Claxonneren en lichtsignalen gingen geheel aan deze mannen voorbij, gelukkig hebben we ze niet veel later toch nog "alife and kicking" terug gezien! Sterker nog ze zaten in m'n groepje en ik had al veel over Joop gehoord ( alleen maar positief ) maar nu was hij daar dan in het echie. Met hoed en daaronder bijna de hele dag die dikke sigaar . Wat me gedurende de dag opviel is dat Joop nauwelijks verkaste van z'n stek, helemaal nadat hij vrij rap een grote brasem ving. Later in de middag is hij toch nog van die plek los gekomen hetgeen resulteerde in een paar mooie vissen en nog weer later een dril van ruim 10 minuten met een ontembaar monster dat er uiteindelijk toch nog met een stuk nylon vandoor ging. Joop had geen idee wat het geweest kon zijn want hij heeft deze vis niet gezien.

Een kribvak verderop gingen in de ochtend Kees v.d.B., ons nieuwe lid Richard J. en ondergetekende te water. Kees, inmiddels 80, al zou je dat niet zeggen, kondigde 3 jaar geleden al aan dat de rivier voor hem fysiek een brug te ver was, was wel gewoon weer van de partij Het vissersbloed kruipt immers waar het niet gaan kan.

Voor Richard en mij beloofde het wel een heel bizondere dag te worden want zijn 1e en mijn 2e worp waren goed voor 2 dikke brasems die de 60 cm niet schuwden. Richard was onder de indruk van de kracht en het formaat van zijn 1e rivierbrasem. Hij ving er 4 deze dag, niet slecht voor een beginnend vliegvisser. Niet kort daarna stond Kees met een diep doorbuigende hengel en na een echt lange dril landde de meester ook zijn 1e grote brasem van de dag. Hij glunderde van oor tot oor en dat zo u die dag nog 4 keer gebeuren. Ik denk dat hij met 5 grote vissen deze dag match winner is geworden. Bij Koos R. wilde het deze zaterdag niet zo vlotten maar in de 2e helft van de middag werd het ook voor hem "Bingo" en was zijn eer gered.

Een paar kribvakken naast ons waren ook nog 2 andere groepen van ons actief en hoewel wij wellicht wat meer mazzel hadden met onze stek werden hier in de loop van de dag toch de nodige en ook mooie vissen gevangen. Jan v. W. schreef daarover het volgende “ Het vissen ging in onze groep aanvankelijk matig. Micha ving als eerste vis. Theo heeft de eerste uren moeizaam alle ons toegewezen vakken zonder succes afgevist. Wat hij later op de dag heeft gevangen, weet ik niet. Joop C. ving pas vis op de valreep, Frans ving z’n 1e winde na een paar uur en haakte later op de dag een grote Brasem vals maar wist die anders dan een paar jaar geleden nog redelijk vlot te landen. En ondergetekende ving, na enig gevloek en onbegrip, halverwege de dag een zeer fraaie winde en vervolgens op een door de akela aangewezen stek nog 2 prachtige brasems. Moet gezegd : ondanks dat een brasem niet als een zeer eervolle vis geldt, deze exemplaren die alle rond de 55 cm of groter zijn, wel heel opvallend sterk zijn. Hengel echt krom tot in het handvat en je moet ze echt rustig drillen anders kun je het vergeten. Ik viste oa. met witte wooly buggers op haakje 10 (of8) en op een stevige haak. Alle vis ving ik die dag daar op. Ondanks de rustige dril bleek het haakje bij onthaken van de 2 e brasem volledig uitgebogen ! “

Keerzijde van zo'n grote groep en opdeling over een aantal stekken langs de rivier is dat je elkaar pas weer ziet aan het eind van de dag en/of bij de Chinees in Vianen. Daar was het gezellig druk want allen, op 2 man na,waren aangeschoven aan het lopend buffet om de inmiddels lege magen weer ruimschoots aan te vullen. En werd het tijd voor de echt sterke verhalen onder de noemer "visserslatijn".

Samenvattend m.i. weer een fijne visdag met z'n allen in het prachtige Nederlandse Rivierenlandschap. Qua vangsten 1 van de betere sessies dit keer alhoewel, en dat is ook vissen, niet iedereen dat zo heeft ervaren! Maar reden genoeg wat mij betreft om volgend jaar gewoon weer terug te gaan met z'n allen.

Dank voor jullie opkomst,

Tom Neumeier

Google Maps