Vliegvissen en uitstekende stekken in en om Amsterdam dec.2011

Tom met mooie winde aan een van onze grote rivierenDecember 2011. Op verzoek van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging heeft Tom Neumeier voor het decembernummer van het blad Vissen het volgende geschreven.

 

In het decembernummer van Vissen 2009 mocht ik al eens een artikel schrijven over vliegvissen in het algemeen en over de toegevoegde waarde die een vliegvisclub kan bieden bij het vinden van de weg en visvrienden in deze toch wat bijzondere tak van de hengelsport. Deze keer wil nog wat vertellen over mijn vliegvis passie in combinatie met de goede mogelijkheden die Amsterdam en de directe omgeving bieden om er geweldig te vissen, ook met eenvliegenhengel.

VLIEGVISSEN ALS PASSIE
Zelf vliegvis ik het hele jaar door, 4 seizoenen op rij ben ik (meestal wij)

regelmatig ergens te vinden langs de waterkant. En sinds ik gepensioneerd ben, vis met een toenemende frequentie, gemiddeld zeker 2 keer per week. Alleen wanneer het water stijf bevroren is, slaan we even over maar dan kun je schaatsen, ook een mooie manier om erop uit te trekken en wie weet en passant mogelijk nieuwe watertjes te ontdekken. “Is dat niet heel erg vaak en/of gaat al dat vissen niet vervelen”? vraagt men wel eens. "Mij niet" antwoord ik dan “want gaat iets vervelen dat je heel erg leuk vindt en waar je ook nog redelijk bedreven in bent”. Dat laatste is natuurlijk betrekkelijk maar dat hoef ik er niet bij te vertellen! Mij (en veel vliegvisvrienden van de club) verveelt het absoluut niet, sterker nog het werkt eerder erg verslavend alhoewel “een dag niet gevist is een dag niet geleefd” me toch al te bont lijkt.

IN DE PRAKTIJK
Met 4 seizoenen en vaak wisselde weersomstandigheden is geen dag langs de waterkant het zelfde en je bent gewoon vooral lekker buiten, bij voorkeur in een natuurlijke omgeving en dan uiteraard graag in de buurt van (vis) water. Je ziet in Nederland steeds meer soorten vogels maar ook bijzondere dieren zoals een keer een vos en vandaag (oktober) een wezeltje in het Twiske. En water verveelt mij persoonlijk nooit, je kunt er heerlijk over wegkijken en nog mooier, er in speuren naar de aanwezigheid van vis. Dat laatste, dat zoeken en spotten, maakt vliegvissen voor mij extra aantrekkelijk, want een absolute voorwaarde om dat te kunnen doen is minimaal redelijk helder water, vanaf 25/30 cm en hoe helderder hoe beter. Immers de vissen moeten onze oppervlakte vliegen, onderwaternimfen of verenstreamers wel goed kunnen waarnemen. Ruisvoorn Gelukkig hebben we de tijd mee want het Nederlandse oppervlaktewater wordt zichtbaar steeds helderder. Uiteraard valt er nog wel bepaald water af, zo zul je in de wat meer troebele Bosbaan of de Amstelveense Poel niet snel een vliegvisser ontwaren. Vliegvissers maken natuurlijk ook geen gebruik van lokvoer en/of van die smakelijke hapjes op de haak als deeg, boilies, wormen, maden is zeker ook geen sprake. We vissen slechts met allerlei soorten zelf gebonden of gekochte vliegen en ogenschijnlijk zet dat een vliegvisser behoorlijk op achterstand! Vermoedelijk zit daar voor veel hobbygenoten nu net juist de kneep. Het feit dat je extra je best moet doen en creatief moet zijn om vis te vangen maakt deze vorm van vissen voor velen juist extra aantrekkelijk en uitdagend. Ik kan het beamen want het grootste deel van mijn actieve visleven heb ik voornamelijk “niet” met een vliegenhengel gevist. En het draait bij het vliegvissen zeker niet om vangen alleen, het is meer een totaalbeleving. Wellicht heeft vliegvissen vanwege de genoemde maren en ook het specifieke werpen met een vliegenlijn wel een wat aparte status gekregen binnen het vissen. Ter geruststelling, toch vangen we regelmatig uitstekend en is het ook niet ingewikkelder dan het is en ligt de drempel om het te gaan proberen bij velen misschien onnodig hoog.

DEEN AAN DE SLOTERPLAS
Vanaf 2008 heb ik veel meer gevist door beëindiging van mijn werk. Vaak doe ik dat in de directe omgeving van Amsterdam (ik woon in Amstelveen) maar ook wel verder weg in West of Midden Nederland. Mede door de verkregen extra vistijd ontdekte ik versneld dat er fantastisch (vlieg)viswater is in en de directe omgeving van Amsterdam, denk aan een straal van 25 kilometer. Ik zal de exacte locaties hier niet te gedetailleerd duiden want dan wordt het er vast erg druk. Daarnaast, het kan zeer bevredigd zijn wanneer je na wat speurwerk, eventueel met behulp van Google Earth, je dan jou eigen nieuwe “schatkamer” ontdekt. Een grappige ervaring had ik in november 2009 in Denemarken toen ik met de vlieg in de Oostzee op zeeforel viste. Ik kwam er in gesprek met een medevisser vliegvisser, een Deen, hij vertelde mij dat hij altijd ging karperen in Amsterdam op de Sloterplas! Dat was weer eens een bevestiging dat we mooi water om de hoek hebben. Overigens ook steeds meer vliegvissers vissen met enige regelmaat op karper getuige bijgaande foto van Mark dit voorjaar.
Mark met mooie karper

AANGENAME VERASSING
Tijdens een ritje op m'n racefiets dit afgelopen voorjaar zag ik tijdens een rondje Ronde Hoep (begint en eindigt in Ouderkerk ad Amstel) ongelofelijk veel vis in het oppervlak, maar ook langs de kanten en tussen de pompebladeren. Echt Super Karpers, enorme scholen grote brasem en waar ik persoonlijk de laatste jaren weer erg in geïnteresseerd ben, prachtige ruisvoorns tot dikke 30+. Die leken de laatste decennia verdwenen maar ik bespeur een duidelijk opgaande trend. Een aantal weken heb ik er meerdere keren op gevist, in de Amstel, de Holendrecht en Bullewijk. Zowel vanaf de kant bij 't riet en pompebladeren maar ook vanuit de belly boat. Een beetje vreemd vaartuigje afkomstig uit Amerika, maar eenmaal mee vertrouwd een prima kameraad om bepaalde stekken succesvol te bevissen, m.n. die stekken waar je normaal niet altijd even goed bij kunt komen.
Bullewijk Amnsterdam Zuid Oost KNOTSEN VAN WINDES
Ook onvermoed goed kan het gebied rondom IJburg zijn, bijvoorbeeld in de overgang van voorjaar naar de zomer. Veel vis uit het Markermeer zoekt in die periode het ondiepere water op en er zijn prachtige vangsten te boeken, denk b.v. aan brasem en (ruis)voorn. Ook het Markermeer zelf is visrijk door het jaar heen maar natuurlijk uitgestrekter en dus lastiger bevisbaar. Bij IJburg, Muiden en Muiderberg bv kun je met een waadpak fantastisch waden in het heldere water van 40 tot 80cm. Lang niet altijd stuit je op vis maar als je geluk hebt kom je hele scholen windes tegen of ruisvoorns langs de rieten. In dit blad heeft ook al eens artikel gestaan over de grote windes die er in het IJ te vangen zijn en daar is niets aan overdreven. Als je het echt vervelend vindt om een dag te blanken moet je misschien niet in het Markermeer gaan vissen. Doe je het wel, zoals zo vaak kunnen dan ook de vroege ochtend of avonden met mooi weer onvergetelijk zijn.Jan met mooeie Brasem in het Twiske RECREATIEGEBIED HET TWISKE EN DE STOOTERPLAS.

Een weer ander fameus gebied onder de rook van Amsterdam is het recreatiegebied het Twiske. Ik had er vroeger wel eens gesnoekt maar de laatste jaren ben ik er met fiets ( bv vouwfiets) en vliegenlat frequent te vinden. En dit jaar voor het eerst ook de belly boat meegenomen, opgeblazen en al kun je deze als een soort grote rugzak vervoeren en zo kun je overal te water. Op de Stooterplas bv hebben we zo prachtige brasems en ruisen blankvoorns gezien en gevangen en en passant snoeken zien liggen van rond de meter. Tot voor een paar jaar geleden zou ik dan helemaal zenuwachtig zijn geworden om deze ook direct te vangen maar het virus richt zich bij mij op dit moment meer op bv de grote voorns, brasems en windes.
In het heldere water van de plas zie je er regelmatig met een amberkleurige polaroid veel vis en in de kleinere sloten en vaarten ook veel karper en snoek en niet te vergeten, de geheimzinnige zeelt. Als jongetje heb ik ze vroeger redelijk vaak gevangen met een piertje, maar verleiden met een nimfje aan je vliegenlijn blijkt lastiger. Toch is het al een paar keer gelukt. 't Lijkt zo'n rustige, bedaagde vis tot dat je hem haakt want dan blijkt het een gespierde en lastige tegenstander.

AMSTERDAM EN OMSTREKEN
Hoewel de stad Amsterdam zelf ook oneindig veel zeer goed viswater heeft kom ik er toch minder.
Waar ik de laatste jaren wel frequent vis is in de directe omgeving van Hoofddorp. Ik heb ontdekt dat de voormalige Haarlemmermeer uitstekende stekken kent voor snoek(baars), karper , brasem en voorn. Veel van dit water is toegankelijk met de Vispas en vormt voor mij een welkome uitbreiding van mijn goede stekken in de directe omgeving van Amsterdam.
Mooie wintervoorn Ik hoop dat dit artikel u extra stimuleert (indien nodig) om er in 2012 weer wat vaker op uit te trekken in uw eigen woongebied. Mogelijk is het een eerste stap om u te oriënteren op het vliegvissen en wilt u meer weten, kijk dan eens op de website van de Meivlieg, www.meivlieg.nl . Bijna het hele jaar door is er clubavond op de dinsdag (19.30-22.15 uur), uiteraard bent u van harte uitgenodigd voor een oriënterend gesprekje aan de bar of de bindtafel.
Tot slot, de focus ligt hier op de directe omgeving van Amsterdam, wellicht kan ik in een andere "Vissen" magazine wat meer vertellen over het vissen op onze grote rivieren zoals b.v. de Waal en Lek of de specifieke wintervisserij op bakstenen van blankvoorns.

Tot ziens en tight Lines

Tom Neumeier

Google Maps