Thema avond 29 november 2016, Mike Dijkstra vertelt over Engeland en Slovenië

Afgelopen dinsdag 29 november was er weer een avond ingeruimd als thema avond. Mike Dijkstra werd bereid gevonden om ons te laten delen in de vreugde van de door hem beleefde vis avonturen. Het zou een impressie worden van vis belevenissen in Engeland en Slovenië.
Ten eerste werden we meegenomen op een vistrip naar de rivier de Test in het Engelse Hampshire waar je niet zo gauw een lijntje zal strekken. De Test is een forelrijke kalkrivier met een lengte van ongeveer 64 km. Om daarin te vissen moet je of een (hele) dikke portemonnee hebben of goed bevriend zijn met een lid van een lokale visclub, die een stuk van de Test in beheer heeft. In dat laatste geval mag dit lid een aantal dagen zich laten vergezellen door een introducee hetgeen Mike dus ten deel viel. Heb je dat niet dan moet rekenen op een dagprijs van ca. € 275,-, wel heel vroeg boeken want er is ruime belangstelling, maar in beide gevallen heb je dan ook wat. De Test is verdeeld in "beats" waar je met maximaal twee personen mag vissen en het is "not done" dat anderen je daar storen. Je hebt dus zo'n beat geheel voor jezelf of met een medevisser. Vissen met droge vliegen en vanaf de oever is daar de traditie maar wadend en nymph vissen is wel toegestaan. Mike had het op een gegeven moment wel gezien met die droge vliegen en schakelde door wat tegenvallende vangsten maar over op wadend nymphen. Vervolgens kregen we het nodige smulwerk te zien van Mike die zijn nymph vakkundig deponeerde op diverse plekken in de rivier die er veelbelovend uit zagen. Het blijft toch altijd weer een prachtig gezicht als zo'n prachtige forel zich laat verleiden tot een hap in een kunstig geknutseld imitatie insectje. Het landen van zo'n forel, tot 50 cm. aan toe, bleek nog een hele toer maar dat was wel een beetje eigen schuld als je 12/00e gebruikt, maar Mike is daaraan gewend.

Het volgende item was een vistrip naar Slovenië. Mike had deze trip georganiseerd met als deelnemers o.a. een aantal leden van de club. We werden weer getrakteerd op een aantal prachtige beelden mede door de inbreng van de broer van Mike, die niks met vissen heeft, maar wel mooie foto's maakt. Door de afwezigheid van affectie met het vissen krijg je toch een andere benadering. Mike demonstreerde hier weer eens de effectiviteit van het French nymphing. De meningen zijn weleens verdeeld of dit nou wel echt vliegvissen is maar degenen die het beoefenen zijn wild enthousiast. Ik moet nog over die streep getrokken worden :).

Mooie beelden dus van diverse clubleden die van kniediep tot soms bijna te diep in dat glasheldere water stonden. Het prachtige weer maakte het geheel compleet. Â Er werden de nodige mooie forellen geland en uiteraard showde Mike een paar knoeperts die hij wist te verleiden aan zijn 8 tot 12 meter lange leader. De beviste rivieren zien er eigenlijk behoorlijk "kaal" uit qua begroeiing, maar herbergen toch een mooi bestand aan vis.

De vangsten vielen dit jaar in vergelijking met vorig jaar een beetje tegen maar iedereen heeft zich daar toch prima vermaakt zo was mijn indruk.

Mike, bedankt voor deze mooie presentatie en we kijken er naar uit wat je komende vis belevenissen worden.

Â

Frans Schoonderwoerd.

Foto's van Mike

Google Maps