De jaarlijkse materiaal-veiling van de Meivlieg 1 dec. 2015

Op 1 december 2015 was het weer zover: de jaarlijkse materiaalveiling van de Meivlieg werd gehouden. Een kleine 40 leden zaten tegen achten in gespannen afwachting in de vertrouwde Meivliegzaal van het Dorpshuis in Badhoevedorp, de kavellijst al vol verwachting in de knuist geklemd. Cees Determan had z’n best gedaan om een interessante en afwisselende veiling samen te stellen en bij binnenkomst lagen er meer dan 90 artikelen op tafel, klaar om tegen de juiste prijs van eigenaar te wisselen.

 


Met het kijk-kwartiertje opende veilingmeester Piet van der Putten de veilingavond. Toen hij eenmaal het sein “Kijken mag” gegeven had, stroomde iedereen toe om enthousiast de uitgestalde waren te keuren en te betasten. Piet probeerde nog een paar keer: “Kijken alleen met de ogen!”, maar bij veel leden won de nieuwsgierigheid het van de opvoeding. Bepaalde artikelen mochten zich in een meer dan gemiddelde belangstelling verheugen. Zo was er een Shimano reel die voor 35% van de nieuwprijs in de kavellijst stond en die nog praktisch nieuw was; een Sage hengel met beproefde actie; prachtige vliegendozen en bindmaterialen; en een “tandenstokertje” van een #2 hengel, dat heel geschikt zou zijn voor in de polder. De kijkers kwamen ogen tekort.

Om 20:30 werd de veiling afgetrapt en bracht Piet de eerste artikelen onder de hamer. Dat deed hij, samen met Joop van den Berg, met veel schwung. Maar ook Piet’s en Joop ’s charmes konden niet voorkomen dat een aantal van die eerste spullen onverkocht weer mee terug naar huis gingen. Zo bijvoorbeeld een nieuw Orvis vliegvisvest. Voor €35,- in de lijst, ging het zelfs voor lagere bedragen niet van de hand. Ook de tube fly vise werd niet verkocht. De beeldige schipperstrui bleef eveneens hangen. Zelfs toen Joop al zijn charmes in de strijd gooide, de trui op verzoek van Watze de Vries aantrok en hem als een volleerd catwalk model showde, trok dat geen kopers over de streep.

Ook bij de bindmaterialen wist niet elk artikel bieders te lokken. Blijkbaar zijn de leden zelf goed voorzien van materialen. Maar toen de boeken aan de beurt kwamen, begon de veiling aan te trekken. Watze, die zich een aantal boeken persoonlijk door Joop liet demonstreren, trok bij het bieden een paar keer aan het langste eind en kon de prachtbanden aan zijn verzameling toevoegen. Een grote partij boeken en tijdschriften, tot één lot samengevoegd om tijd te sparen, werd vlot verkocht en ook diverse kledingstukken gingen na wat loven en bieden van de hand. Die houden deze winter Mario Flipphi warm. Jan Bolt was intussen druk met het bijhouden van wie wat gekocht had. Hij holde de hele avond de zaal door om iedere koper zijn aankoopbewijsje te bezorgen. Cees Determann hield de zaak administratief goed bij zodat er na de veiling vlot afgerekend kon worden.

Nadat ongeveer de helft van de kavels geveild was, werd het tijd voor een pauze. In de pauze verkochten Jan en Dick lootjes ten bate van de club. De prijzentafel voor de loterij was goed gevuld met een aantal prachtige prijzen en de loten gingen dan ook grif van de hand. De aansluitende verloting leverde voor sommige leden een waterval van prijzen op. Daan Maas ging bijvoorbeeld met wel vier prijzen naar huis en enkele andere leden hadden ook twee of drie keer prijs. “Vuil spel!”, werd er voor de grap gemopperd, maar dat was natuurlijk niet het geval. Piet hield de dingen onder het toeziend oog van Dick loepzuiver. En behalve een aantal leden was natuurlijk vooral ook de club winnaar van de loterij, want met een opbrengst van € 226 voor de clubkas was de penningmeester meer dan tevreden.

Na de loterij kwam de tweede helft van de veiling aan bod. In dit stuk zaten onder andere de begeerde Sage hengel en de Shimano reel. Die stukken, door de organisatie wijselijk achter in de lijst gezet, brachten de meeste actie van de avond en gingen beide voor goede prijzen van de hand. Maar ook een LL Bean vis-tas, een waadpak en waadschoenen gingen weg, alle drie naar de zelfde koper. Maar het aluminium net, dat groot genoeg was om ook kleine walvissen en zeemeerminnen mee te landen, bleef staan. Misschien was het niet echt het juiste gereedschap voor de komende jacht op de wintervoorn.

Om 22:30 hamerde Piet de laatste lots af en daarmee was de veiling officieel voorbij. Het was een geslaagd club-evenement waar veel leden hun plezier aan beleefden, als verkoper, als koper, of gewoon als kijker. De veilingopbrengst voor de club was € 336 . En voor wie het gemist heeft: volgend jaar is er gewoon weer een veiling. U mag vast beginnen met dromen over de grote slag die u daar gaat slaan!

Francois Hendrickx

 

 

 

Google Maps