Veilingavond 1 november 2016

Â

Op 1 november jl. vond weer de jaarlijkse veilingavond van De Meivlieg plaats. Er was vooraf een rijk gevulde kavellijst rondgestuurd waar uiteindelijk meer dan 100 stuks op stonden. Het aanbod was breed, het liep uiteen van Dick’s idee van een bindkistje voor zijn kleinzoon via het onvermijdelijke boek van Henk Peeters en Kees Ketting tot aan een set van drie prachtige Ultralite reeltjes van Hardy. Er was dus voor ieder wat wils en de zaal zat dan ook al goed vol toen ik tegen achten aankwam.

Al bij het kijken en betasten van de waren was het een gedrang van belang, iedereen had blijkbaar zijn of haar zinnen wel op iets gezet dat natuurlijk vooraf uitvoerig gekeurd moest worden. Veilingmeester Piet had de grootste moeite om de opdringerige meute in toom te houden.

Â

Om acht uur begon hij te melden dat we aanstonds gingen beginnen en dat iedereen een plaatsje moest zoeken en rond kwart over acht werd dan ook daadwerkelijk het eerste item onder de hamer gebracht, een SF hengel die meteen voor €55,- werd afgehamerd. Dat was een goed begin.

Het ging verder met gesorteerd allerlei als vliegen- en stapeldoosjes die echter niet veel belangstelling kregen. Beter ging het met de boeken die vrijwel allemaal verkocht werden, waaronder een exemplaar van Vlieg Vangen Vissen met handtekening van Henk zelf. Een paar reusachtige Orvis waadschoenen maat 45 ging naar Herman en Watze kreeg na lang aandringen door Piet voor €50,- een prachtige houten vliegendoos met honderden vliegen mee die hij thuis mocht gaan uitleggen. Zelf kon ik mijn voorraadje bindmaterialen aanvullen met genoeg spullen om voor twee vislevens vliegen te binden, maar ja, je zult altijd net zien dat het kleurtje wat je zocht, er niet bij zit. Dus heb je eigenlijk nooit genoeg soorten dubbing, veertjes, bucktail of flash, vandaar.

Mike tikte een prachtige serie Hardy reeltjes op de kop en een XXXL vliegvisvest maakte de ronde door het publiek, werd gepast en gewonnen door Mario en meteen daarna bijna nog een keer geveild en gewonnen door Mario. Gelukkig stak het publiek een stokje voor deze wisseltruc van Piet en bleek het achteraf een oprechte vergissing geweest te zijn. Sjef won, naast veel andere artikelen, ook de prachtige door Cor Spinhoven opgebouwde snoekenhengel. En ook Theo heeft nu een eigen vliegenhengel, hij won een mooie Vision 8,6’ voor een 5 lijn. De unieke Chameau lieslaarzen van Koos bleven helaas onverkocht, hij had de basisprijs (terecht, trouwens) net iets te hoog gezet. Hij leek het niet echt erg te vinden, de liefde waarmee hij de laarzen aanprees maakte wel duidelijk dat hij misschien nog niet helemaal klaar was om er afstand van te doen.

De loterij was, zoals de naam al zegt, weer een echte loterij. Er waren natuurlijk de usual suspects zoals Cor die traditiegetrouw met drie of meer prijzen naar huis gingen, en uiteraard de pechvogels die, ook traditiegetrouw, achter het net visten. Wie niet achter het net viste was de club, want de opbrengst van de veiling was heel respectabel en daar worden we allemaal beter van. Het was kortom, weer een erg gezellige en druk bezochte avond die nu al doet verlangen naar de volgende editie. We bedanken Piet, Jan, Cees en Hans voor de organisatie, want ook aan die kant was het weer perfect voor elkaar! Goed gedaan, mannen, kannie wachten tot volgend jaar! Dan koop ik die hele veiling leeg!

François Hendrickx

Google Maps