Thema avond met Sjef Pieters

Sjef Pieters heeft op 3 april onze laatste thema avond van het afgelopen winterseizoen verzorgd. Sjef is al heel lang lid van de Meivlieg en is een zeer enthousiast vliegvisser. Voor zijn werk moet hij regelmatig in het buitenland zijn en daarbij heeft hij in de loop der jaren ontdekt dat er op heel veel plaatsen waar je het niet zou verwachten zeer goede vliegvismogelijkheden zijn.  Aan de hand van zijn eigen  ervaringen aangevuld met video’s  geplukt van internet gaf hij een aantal voorbeelden.

Gibraltar is zo’n minder bekend magisch gebied met veel vismogelijkheden zowel van de kant als vanuit de boot. De warme bovenstroom en de koude onderstroom in de straat van Gibraltar maken zowel oppervlakte als diepere visserijen mogelijk. Hengels  9 of 10, grote bucktail en bonefish-achtige vliegen en de vangsten bestaan o.a. uit bluefish, zeebaars en bonito’s. Het gebruik maken van een visgids is zeker de eerste keren in zo’n nieuw gebied wel aan te bevelen.

In Barcelona zijn ook zeer goede mogelijkheden zowel op zee als op zoet water. Op zee kun je het best vissen vanuit een boot. De vangsten bestaan o.a. uit Tonijn. Voor zoetwater kun je terecht op de rivier de Ter die dwars door Barcelona stroomt. Vergunningen zijn betaalbaar, vissen kan o.a. op forel.  De visdruk is hier wel redelijk groot. Als je rustiger viswater zoekt, kun je de Ter verder stroom opwaarts, richting Pyreneeën bevissen. Sjef heeft dan wel suggesties voor betaalbare vergunningen. Als bijzonder leuke visserij  op de wat hoger gelegen delen noemde Sfef de oppervlakte visserij met torretjes op barbeel.

Vervolgens noemde Sjef Curaçao waar de vliegvisserij op o.a. bonefish,  barracuda, (kleine) tarpon en tonijn goed mogelijk is. Hij waarschuwde ervoor dat op het eiland op vliegvisgebied niets te verkrijgen is. Op Curaçao wordt vooral vanaf de kant gevist.

Daarna kwam Dubai aan bod waar het tussen de wolkenkrabbers door ook mogelijk blijkt sensationeel  te vissen op o.a. queenfish. Een zeer gave en gezonde maar nog erg onontgonnen visserij. Hert filmpje dat Sjef daarbij liet zien , gaf een mooi beeld hiervan tegen de bizarre achtergrond van de hypermoderne bebouwing van deze stad.

Tenslotte vertelde Sjef nog het een en ander over De twee grote Scandinavische steden Oslo  en Stockholm.

In Oslo is het  onder de noemer van “urban flyfishing” mogelijk om midden in de stad in een park te vissen op fraaie forellen terwijl  wat verderop aan de kust in de fjorden  fantastisch in zee gevist kan worden  op o.a. kabeljauw en  polak .

In Stockholm is het mogelijk om midden in de stad met de vliegenhengel  vanaf de kant op zeer grote zeeforel te vissen.  Vlakbij  Stockholm in de Scherentuin kan  uitstekend op snoek gevist worden.

Sjef weet , als het om vliegvissen gaat,  intussen in al deze plaatsen goed de weg, kent de mogelijkheden en de gidsen en weet meestal welke vergunningen je nodig hebt . Vaak heeft hij ook nog aanvullende tips.  Hij is zeer bereid om zijn ervaringen te delen. Dus als je ooit naar een van de genoemde bestemmingen wilt gaan om er ook te vliegvissen kun je hem altijd benaderen. Als je geen lid bent van VVC de Meivlieg dan kun je het bestuur benaderen om evt. met Sjef in contact te komen.

De redactie

 

 

Google Maps