Hans Boomsluiter voor een thema avond over tweehandig vliegvissen

dinsdag 6 maart 2018

Veel beter kun je het niet hebben als je iets wilt weten over tweehandig werpen : Hans Boomsluiter heeft zich al vele jaren geheel toegelegd op het tweehandig werpen bij met name de visserij op salmoniden en daarbij is hij gek op les geven.

Hij hield op onze thema avond niet een gebruikelijke lezing maar in plaats daarvan vroeg hij aan ons welke vragen wij hadden over dit onderwerp. Dat bleken er heel wat te zijn en wel over de diverse hengels, de verschillende typen lijnen, de opbouw van lijnen,  de diverse werptechnieken en de combinaties van hengels, werptechnieken en lijnen.

Op indringende wijze ging Hans daarna in op de gestelde vragen.  Daarbij  maakte hij regelmatig gebruik van een kort hengeltje om een en ander te demonstreren, was hij voortdurend in beweging met zijn handen, armen en hele lijf om zijn betoog te ondersteunen en maakte hij her en der een grap tussendoor.  Het was duidelijk dat hij ver boven de stof stond en dat hij het lesgeven gewend was.

Hoewel de hoofdmoot het tweehandig werpen was, kwam ook het vissen zijdelings aan bod. Hij vertelde dat hij op zijn zalmtrips altijd wel 2 of 3 mensen meeneemt en indien nodig hen ook graag les geeft bij het werpen en het vissen. Ook vertelde hij dat hij op zijn trips altijd gebruik maakt van plaatselijke gidsen. De reden daarvoor is dat zij toch toegang hebben tot de beste wateren en dat zij bovendien kunnen zorgen voor allerlei materieel.  Daarbij is het wel zo dat hij zelf van te voren uitpuzzelt wanneer en waar hij wil vissen. Tegenwoordig zijn er fantastische aps  met vismigratiegegevens beschikbaar die je daarbij kunnen helpen.

Tussendoor gaf hij allerlei handige tips zoals het in aparte tasjes bij elkaar opbergen en “pakklaar” hebben van lijnen en vliegen voor elke soort visserij of hoe je het beste een grote vis drilt, nl horizontaal, of hoe je een vis hoort te behandelen en hoe je hem het beste bij laat komen.

Kortom, een heel leerzame en leuke avond waarbij Hans tenslotte iedereen van harte uitnodigde om eens te komen kijken bij de gratis lessen die hij en Ton Temming twee keer per jaar geven aan de Haarijnse Plas in Utrecht.

Voor meer informatie over tweehandig werpen kun terecht op de site van Hans Boomsluiter www.dutch-spey-cast.nl.

De redactie

Google Maps