Verslag 25 jarig Lustrum V.V.C. de Meivlieg

Op zaterdag 2 juni 2012 heeft de feestcommissie een leuke dag georganiseerd voor alle leden incl. partners. Het was deze zaterdag nog opvallend mooi weer en rond 15.45 uur werden wij verwacht bij het Naardermeer. Daar zouden twee boten ons meenemen op een ontdekkingsreis door dit schitterende natuurgebied.

Na drie kwartier te laat te zijn vertrokken gleden wij elektrisch voortgestuwd soepel door de sloten van het Naardermeer. Gelukkig zat ik op de boot naast Watze, die over elke plant of dier wel een verhaal kon vertellen. De Latijnse benamingen vlogen ons om de oren. Giftige planten die al honderden jaren geleden gebruikt werden door onze voorvaderen. Erg interessant allemaal maar zou er ook vis zitten? Aan het aantal overvliegende aalscholvers te zien zou je denken dat dat zo is. Maar gek genoeg foerageren die niet op het voor hen te
ondiepe en te plantenrijke Naardermeer maar op het IJsselmeer. De gids in de andere boot wist dat te vertellen. En ook dat de visstand momenteel niet erg groot is. Een van de redenen daarvoor is dat er iets te veel vis is weggevangen in het kader van de bestrijding van de troebelheid van het water. Deze gids was trouwens geboren en getogen in het gebied en wist er enorm veel over te vertellen. Met hem bracht het gezelschap ook een bezoek aan de aalscholverkolonie.
Na de boottocht vertrok de hele club naar Uitermeer alwaar wij prettig onthaald werden met een welkomstcocktail. Omdat de boottocht een beetje te laat was begonnen kwamen wij ook wat later aan in het restaurant, maar dit mocht de pret niet drukken. Enthousiast werd er natuurlijk gesproken over de vangsten van de afgelopen periode. Herre was alweer in Oostenrijk geweest. Saskia heeft haar maagdelijkheid verloren in de Kyll en ga zo maar door.
Het eten was in buffetvorm en smaakte de Meivliegers volgens mij uitstekend. Ik zag de rij voor het buffet maar
niet korter worden. Een pluim voor de kok en degene die deze accommodatie heeft weten te regelen. Dick sprak als voorzitter een paar woorden tot de aanwezige leden. Dit was een beetje lastig doordat de zaal in tweeën gesplitst was, maar iedereen heeft hem toch wel kunnen horen.
Na het eten begon de grote loterij. Leden en commissieleden hebben werkelijk alles uit de kast gehaald om een prijzentafel neer te zetten die buitengewoon genoemd kan worden. Dankzij een aantal leden en dankzij sponsoren als Henk Peeters, Ton Temming , Bert Schouten en Petertje is deze tafel mogelijk geworden. Tijdens het loten waren sommige leden gelukkiger dan anderen. Kleine Kees pakte een Orvis reel en vlak daarna nog een hengel. Mike had op het laatst nog lootjes gescoord van de voorzitter en pakte daarmee verschillende prijzen waaronder een Orvis hengel. Ik verwacht deze hengel in oktober op de veiling want het is zijn merk niet. Ondergetekende ontving een verzamelobject, een doosje Graue Hexen gebonden door Dick. Toppertjes volgens zijn zeggen.
Ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik Dick op deze plaats nadrukkelijk bedank voor zijn initiatief en uitvoering van deze loterij. Hij wist in zijn eentje duizend lootjes te verkopen mede waardoor het lustrum qua kosten ruim binnen budget bleef.
Het was al vrij laat geworden dus na afloop van de veiling gingen de leden huiswaarts. Er moest namelijk de volgende dag gevist worden op de Kool.
De zondag was een dag die wat minder uit de verf kwam. Robert was weer eens te laat en daardoor kwam Dick om 8.50 uur voorrijden op de IJburglaan in plaats van de afgesproken 8.30 uur. Na een flinke rit met een paar omweggetjes kwamen wij bij de Kool aan. Van zachtjes regenen en/of een buitje was geen sprake. Het was koud en Pluvius ging als een gek tekeer.
De stoere Meivliegers lieten zich echter niet uit het veld slaan. Na de koffie met krentenwegge stonden alle deelnemers alras volledig ingepakt aan de rand van de grotevliegvisvijver. Iedereen pakte het anders aan. Grote streamers aan een zinklijn, kleine nimfen aan een drijvende lijn, boobies, gurglers, buzzers, alles werd ingezet. Helaas wilden de forellen op deze dag niet meewerken. Ze zaten er wel degelijk want je zag ze regelmatig springen en op andere plaatsen zwommen ze zo voor je neus langs met een gezicht van, gooi jij maar lekker vriend, ik eet toch niet. Dat bleek zo ongeveer wel te kloppen. Prettige uitzonderingen waren John Zandvliet, Hans Donner, Henk Rubers en Jurriaan de Vries die ieder een mooie forel wisten te verleiden. John Zandvliet en Jan van Westerop vingen ook nog een paar bescheidener exemplaren in de kleine vijver. Helemaal aan het eind van de dag wist Jurriaan vanaf het steigertje nog een aantal prachtige forellen te haken aan een bijzondere van foam gemaakte Meivlieg . Op de een of andere manier schoten deze echter steeds los. Maar veel was het allemaal niet. Later bleek dat ook in andere vijvers de forel niet wilde bijten.
Op zich waren de vliegvisvijver en het restaurant prima en voor de liefhebber zeker nog eens een bezoek waard. De Meivliegers konden helaas op deze dag het potentieel van deze vijver niet beoordelen. Volgende keer beter.
Het hele Lustrumweekend kan alles bij elkaar genomen zeer geslaagd genoemd worden. Het was het 25 jarig bestaan zeker waardig. En nu op naar de volgende jaren die er dankzij het enthousiasme van een groot aantal leden voorlopig zeer rooskleurig uit zien……

 

Tight Lines.
Ton van Dalen en Jan van Westerop

 

 

 

 

 

Google Maps