Verslag Thema Avond 06 Feb 2018: Bram Rekoert - Steelhead

Op onze thema avond van 6 februari 2018 hield Bram Rekoert op uitnodiging van Mischa ten Broeke een voordracht over het vissen in British Columbia Canada op zijn favoriete sportvis: de wilde Steelhead. Onze fraaie clubruimte in het nieuwe dorpshuis van Badhoevedorp was rond 20 uur al aardig vol gelopen zodat Mischa kort na 20 uur onze gast kon introduceren. Bram had zijn vaste vismaat Erwin meegenomen zodat in de pauze en na de lezing er met twee zeer ervaren vissers van gedachten gewisseld kon worden.

Opkomst Thema Avond
De opkomst was goed

Bram maakte bij zijn verhaal gebruikt van een prachtige power point presentatie die hij ontwikkeld had als een soort van voorbereiding in de tijd dat hij nog grotere gezelschappen meenam op zijn vistrips op naar British Columbia. Maar het visgidsen beviel hem niet en sinds een paar jaar gaat hij i.p. alleen nog met z’n vismaat op stap.

Steelhead Powerpoint Presentatie
Licht uit! Beamer aan

Soms neemt Bram nog twee andere vismaten mee omdat het bij het gebruik van "pontoons" handig is om met twee groepjes van twee te zijn in verband met de logistiek.

Bij z’n lezing vertelde Bram het complete verhaal van eerste voorbereiding, wat je nodig had, waar je op moest letten, welke hengels, materialen en vliegen je moest hebben tot en met de recordvangsten die hij in de ruim 25 jaar British Columbia gedaan heeft. Grappig was dat hij van bijna alle recordvissen de datum en plek uit z’n hoofd wist te vermelden.

Bram Rekoert en Erwin
Gelegenheid tot het bevragen van 2 ervaren vissers

 

Bram had een hele serie van kapitale vissen bewaard voor na de pauze!

 

Stealhead
De visser zelf is bijna 2 meter

Over zijn visserij op Steelhead schrijft Bram op www.steelhead.nl: "In 1990, ik was begin 30, ben ik voor het eerst naar British Columbia gegaan. Om op Zalm en Steelhead te vissen. Met de vliegenhengel uiteraard. Mijn eerste Steelhead haakte ik al na 15 minuten, een mooie hen van 72cm. Mijn tweede Steelhead 6 dagen later, een buck van in de 80. In die tussenliggende periode heb ik erg veel Zalmen gevangen, hoofdzakelijk Chum en Pink. Maar die Steelhead! Ik kreeg het Steelheadvirus te pakken en ben sindsdien elk najaar 2 weken naar de zijrivieren van de Skeena in BC vertrokken. Om op wilde Steelhead te vissen. Zalm zag ik als een bijvangst, in het geval van Coho als een prettige bijvangst zelfs. 12 jaar heb ik met een single hand 10ft #8 gevist. In 2002 ben ik gaan experimenteren met een tweehandige Speyrod van 14ft. Meestal gebruikten we Teeny sinktip lijnen. Vanaf 2009 kwam het Skagit style vissen enorm op en verving ik de 14 ft voor een 13 ft Speyrod en een 12ft Switch rod met Skagit lijnen en tips en de standaard vliegen voor Intruders en tube flies."

Steelhead fishing materiaenl
Meegebracht Steelhead fishing materiaal

En verder: "Ik heb in Siberië op Pacifische Zalm gevist, in IJsland op Bruine Forel en Arctic Char, in Zweden en Ierland op Snoek. In midden Amerika op Bonefish en Tarpon. Allemaal geweldig maar Steelhead blijft toch bovenaan staan."

Uiteraard had Bram het nodige materiaal meegenomen om te laten zien: hengels, reels en vliegen Het was een zeer geslaagde en enthousiasmerende avond en het zou me niets verbazen als binnenkort een paar Meivliegers die kant op gaan……

Met dank aan Bram Rekoert.

Bram Rekoert met Steelhead
En voor wie het nog niet doorhad, Bram is gek op Steelhead.

Meer informatie op Bram's website: www.steelhead.nl

De Redactie

Google Maps