Enthousiaste afrondig van het eerste 2014-2015 seizoen favoriet binden !

Elke derde dinsdag van de vierwekelijkse cyclus winteractiviteiten is er Favorietbinden. Op deze avond laat telkens een van de clubleden zijn favoriete vlieg zien en bindt hem voor.. De laatste avond van dit seizoen heeft intussen plaats gevonden. Hieronder vind je kleine verslagjes van de diverse Favoriet bindavonden.

Winternimfen met Frans Schoonderwoerd. De laatste favoriet bindavond is op 24 maart verzorgd door Frans Schoonderwoerd. Hij bond een tweetal nimfjes voor waar hij de afgelopen weken op een paar winterstekken super

mee gevangen heeft. Vette wintervoorns tot 39 cm aan toe hebben zich vele malen vergrepen aan een van deze nimfjes. De eerste is gebonden op haakje 14 met een goudkopje, een staartje van CDC, een lijfje van gelige glitterchenille en een kraagje van pouwenfiber. En de tweede, ook op haakje 14, heeft een rood kopje van een klein glazen kraaltje en een lijfje van zwarte fuzzy bug. Frans heeft er mee gevist aan een rigje van 2 nimfjes op onderlinge afstand van zo'n 60 cm op waterdieptes van 1,5 to 2,5 meter. De gele zwaardere nimf onder, en de lichtere zwarte nimf boven. De vis vang je vrijwel om en om op de bovenste of de onderste nimf. Ondergetekende kan het succes bevestigen, want als vismaat van Frans heb ik al weken geleden zijn succes formule overgenomen en er heel wat vis mee gevangen.

Enthousiast geworden door de nimfen van Frans lieten ook Tom Neumeier en Theo Louman een van hun succes nimfen zien. Tom bond daarbij een nimfje dat via omwegen bij Jerry (van Peeters) vandaan komt : een met lood verzwaard nimfje met een zwart torpedovormig lijfje van binddraad, met een ruggetje van pearlkleurige uni-mylar, een ribbing van binddraad en tenslotte glimmend gelakt. Theo showde z'n succesvolle nimfje van rode fuzzy bug met zilverkopje. Als handigheidje liet hij daarbij zien dat je eerst het lijfje wat voorvormt met rode wol alvorens je daar één laagje fuzzy bug overheen doet voor het fuzzy bug - effect. Kost veel minder duur bindmateriaal.Van deze nimf is helaas geen fotootje.

Al met al was deze afsluiting van het favoriet binden een zeer geanimeerde avond waarbij zoals dat vliegvissers betaamt, heel wat informatie over en weer werd uitgewisseld. En nu maar hopen dat de wintervoorns nog even in de havens blijven hangen alvorens weg te trekken naar de paaigronden. Frans, bedankt !

 

24-februari : Lijfjes knopen onder leiding van Marcel Bouman. Ook deze bindavond was weer geslaagd te noemen. Wonderbaarlijk hoe je met diverse garens in diverse kleuren of kleurtinten de meest fraaie lijfjes kunt

knopen. De kunst is om de knopen consequent op de zelfde manier uit te voeren. Pas dan worden de patronen strak.

 

Door te variëren met het te gebruiken materiaal , kun je bijna er alle vliegen en vooral nimfen mee maken, van super licht tot stevig verzwaard. Bijkomend voordeel is dat de lijfjes niet snel stukgebeten worden waardoor de vlieg ook lang meegaat. Als je er eenmaal een beetje handig mee bent, is het slim om, voordat je gaat knopen de haaksteel met wat er al op zit even te lakken. Het lijfje wordt daardoor nog beter gefixeerd.

De parachute vlieg en de F fly van Kees van den Berg.

Het was weer een druk bezochte avond de 27e januari. Zowel bij Kees aan tafel als bij de andere bindtafels was het gezellig druk. Kees werd zowaar wat zenuwachtig bij al die belangstelling zodat er af en toe iets mis ging. Maar uiteindelijk werd wel duidelijk op welke manier hij zulke vliegen bindt.

Een van zijn tips was dat je vooral de vleugel tot op het allerlaatst lang moet laten zodat je die goed opzij kunt houden om tenslotte een druppeltje lak te kunnen late glijden aan de onderkant van de vleugel, in de thorax als het ware.

Toen iedereen de boodschap had begrepen en enkele vliegjes had gebouwd liet hij ook nog zien hoe zijn F fly er uit zag en hoe je die moet binden. Al met al weer een geslaagde bindsessie onder leiding van een van onze ervaren senioren. Bedankt Kees !

 

De Inita van Mario Flipphi en Jurriaan de Vries

Het favoriet binden op dinsdag 16 december is verzorgd door Mario Flipphi. Hij bond een vliegje voor dat hij samen met Jurriaan een week daarvoor had gebonden en waar hij helemaal enthousiast over is. Dick schreef in zijn aankondiging van deze avond het volgende "Mario laat zien hoe de Inita gebonden wordt. Dit vliegje is door Jurriaan als een van de beste vangers voor menig Frans riviertje (Dordogne) genoemd en voor diverse Sloveense rivieren een absolute MUST. En hoewel Mario nog geen jarenlange ervaring in het binden heeft, heefthij nu al een zeer precieze en strakke bindtechniek waar menig " oudere " vliegbinder

een puntje aankan zuigen. Zijn vliegjes zijn een lust voor het (forellen)oog en natuurlijk overal inzetbaar, dus: schuif aan bij de Favorietentafel as. dinsdag"

En vele schoven dan ook aan, er was leuke belangstelling voor dit vliegje en een aantal mensen bonden mee. Over het binden door Mario had Dick niets te veel gezegd. Hij bindt vlot en zeker en kan het nog goed uitleggen ook. Er zullen straks zeker een aantal van deze vliegjes in mijn vliegendoos zitten.

 

De Hyper nimf van Robert Angelov

Op de tweede avond favoriet binden, op 18 november, demonstreerde Robetr Angelov de bouw van zijn Hypernimf . Om te beginnen vertelde hij dat de nimf geen vondst van hem zelf was maar dat hij hem had leren kennen via een clubgenoot van ons, Frank Matthiessen. Tijdens een trip naar Duitsland zag Robert hem zeer goed vangen met deze nimf die bij nadere beschouwing qua bouw de eenvoud zelve bleek te zijn : goudkop (of zilver of zwart), al of geen verzwaring met lood en een fors lijf van ruige grijze dubbing. That's all. Het enige dat van groot belang is, is de kleur, zegt Robert, niet te donker en niet te licht.

Robert vist nu al jaren overal vrijwel uitsluitend en zeer succesvol met deze nimf en ook op allerlei manieren. Ondergetekende kan dit beamen want in het najaar van 2013 heb ik Robert op de Diemel zien vissen met deze Hyper nimf in een soort van bijna dobber montage tussen de plantenbedden door, en werkelijk waar, hij ving het meest van ons allemaal.

Ook demonstreerde Robert nog de bouw van het Kooimannetje, een klein prachtig droog vliegje waarvan ik helaas geen fotootje heb.

 

 

De Sloerie van Koos Rood

Koos Rood heeft deze serie op 21 oktober geopend met zijn "Sloerie", een cul de canard allesvanger. Ondanks de barre weersomstandigheden van die avond waren er toch heel wat meivliegers komen opdraven om deze leuke vlieg mee te binden.

Over deze vlieg vertelde Koos dat hij eigenlijk uit nood geboren is : toen Koos ooit als beginnend vliegvisser ergens aan het vissen was en graag met een vlieg van cdc wilde vissen zonder dat hij enige ervaring met het binden van cdc had, hebben ze maar wat geprobeerd. Daaruit ontstond deze zeer eenvoudig te binden vlieg die super vangkracht bleek te hebben.

Koos Rood bindt voor " Wel alleen daar gebruiken waar je zeker weet dat vis zit" zegt Koos, want al drijft hij prachtig op het water en al heeft hij dan super vangkracht, een nadeel is helaas dat hij ook snel nat wordt zodat je snel moet wisselen. Een van de laatste visdagen met deze vlieg had Koos wel zo'n twintig gebruikte vliegjes op z'n vest zitten om te drogen.

Jan van Westerop

Google Maps