Korte verslagen van het Favoriet binden 2015 - 2016

In het vorig bindseizoen zijn we begonnen met het Favoriet binden. Dat betekende dat in de 3e week van elke vier-weken cyclus van ons winterprogramma een van onze leden zijn of haar favoriete vlieg kwam voorbinden. Leden die dat leuk vonden konden aanschuiven om mee te binden. Het was een behoorlijk succes zodat we deze activiteit ook dit seizoen hebben voortgezet. Hieronder vind je kleine verslagjes van deze bindavonden.

 

23 februari 2016 : Dick Feenstra bindt een diabolo streamertje voor de grotere forellen

Op deze laatste avond van het favoriet binden van dit seizoen liet Dick ons het binden van een klein streamertje zien met diabolo oogjes. Al snel werden met de beschikbare materialen diverse variaties gebonden. En nu maar zien welke variatie de meeste vis oplevert.

 

26 januari 2016 : Jurriaan bindt een zinkende nimf voor bij het French Nimphen

Dinsdag 26 januari heeft Jurriaan ons een van z’n vele favorieten voorgebonden. Dit keer een snel zinkende nimf die zeer geschikt is om te gebruiken bij het french nimfen. De nimf wordt gebonden op een stevig jighaakje voorzien van een grote tungsten kraal. Het nimfje wordt min of meer van achteren naar voren gebonden met verschillende kleuren dubbing. Op ca. 2/3 van de nimf wordt een klein hackeltje aangebracht voor het juiste silhouet , maar absoluut niet te veel want de nimf moet vooral zinken. Door vanaf het koppie de laatste dubbbing van voren naar achteren aan te brengen, wordt het hackeltje mooi naar achteren gebogen .Je kunt deze – voor zover ik weet “naamloze” - nimf binden in allerlei kleur combinaties. Jurriaan had zelf enkele dozen vol met deze nimfen , keurig op grootte en kleur gesorteerd. Helaas heb ik daarvan geen foto gemaakt.

Het was weer een prima avondje. Bedankt Jur!

 

Favorietbinden bij de Meivlieg: de DeliveryMan Articulated.

Op 22 december was de laatste clubavond van 2015 en op het programma stond Favoriet binden. Joop Corstjens liet zien hoe zijn favoriete snoek streamer, de DeliveryMan Articulated, gebonden moest worden. Voor wie het niet weet: de DeliveryMan (“bezorger”, in het Nederlands) is een ontwerp van de Zweed Andreas Anderson. Op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=0rLIZEbrnWU) laat hij in een filmpje van ruim 42 minuten zien hoe deze snoek streamer stap voor stap in elkaar wordt gezet. Andreas heeft er ruim een half uur voor nodig en hij doet het met speels gemak, onderwijl allerlei nuttige tips gevend. Het resultaat is een prachtig gestroomlijnde, erg natuurlijk bewegende gelede streamer van zo’n 25 cm., die door het spaarzame gebruik van materiaal lekker licht blijft en dus makkelijk werpt.

Op de clubavond waren er zeven belangstellenden die wel van Joop wilden leren hoe zo’n streamer gebouwd moet worden. Joop had de instructie van Anderson bij zich, dus er was naslagwerk, maar het belangrijkste was toch wel om het de meester zelf (Joop, dus) te zien doen. De truc van het natuurlijk bewegen van deze streamer zit, zoals Joop demonstreerde, in de gelede opbouw: twee haken worden met een soepele staaldraad met elkaar verbonden en dit geeft onder water de indruk alsof de streamer een soepele ruggengraat heeft en echt zwemt. Met korte rukjes binnengevist wordt het een onweerstaanbare buit voor de snoek.Zoals u op de foto’s kunt zien, werd er met grote ijver aan de eigen streamers gemonteerd. Er zitten nog wel een paar venijnigheidjes in, zoals het twisten van lang bucktail dat mooi om de haaksteel heen verdeeld moet komen te zitten. En om alles zo mooi mogelijk te laten passen, werd ook het gebruik van wezensvreemde attributen als haarspeldjes niet geschuwd. Als je op je werk zou vertellen dat je vanavond met haarspeldjes ging werken en naar een voorbinder zou gaan zitten kijken, zou je volgens Jur toch wat vreemd aangekeken worden. Maar dat schrikte bij de Meivlieg niemand af. Op het eind van de bijeenkomst waren er een aantal prachtexemplaren van de vise gerold en konden de binders terugkijken op een erg geslaagd favorieten-avondje.

Francois Hendrickx.

 

Theo Louman toont ons 2 van z'n favorieten, een streamertje voor op de rivier en een Fuzzybugnimf voor de wintervoorn.

Dinsdag 17 november liet Theo ons twee van z'n best vangende vliegen zien bij het favoriet binden. Acht leden schoven bij hem aan tafel om mee te binden. En hoewel het geen echt moeilijke vliegen waren, was het hier en daar toch nog wat hulp van Theo nodig om de vliegen in de goede verhouding te bouwen. Opvallend daarbij was dat Theo gebruik maakte van een soort dun uit twee strengen gemaakt katoen in kleur van de vlieg, om het lijfje op de haak voor te vormen in het gewenste model.

Het afgelopen seizoen heeft Theo met de streamer zeer succesvol gevist op de Waal : op bijgaande foto zie je Theo met een prachtige winde gevangen aan zo'n toppertje. Het rode nimfje deed het 's winters zeer goed in de IJsselmeer havens. Als je de foto's van de vliegen ziet kun je wel begrijpen dat als je een beetje vis bent, je van zulke appetijtelijke hapjes niet af kunt blijven. Foto's van de gebruikte bindmateriaren vind je hier onder. red.

 

De gebruikte bindmaterialen .

 

20 oktober, een waardige start van het Favoriet binden met Jurriaan de Vries..

 

Dinsdag 20 oktober was de eerste avond Favoriet binden van het nieuwe seizoen. Jurriaan de Vries, een van onze zeer goede binders had ons een vliegje beloofd waar we best wat moeite mee zouden hebben maar dat die moeite alleszins waard zou zijn. Wel, hij heeft gelijk gekregen: het is een lastig maar zeer fraai vliegje. Jurriaan heeft het patroontje van zijn Franse vismaat overgenomen en hij heeft er zelf gedurende de hele zomer in Frankrijk mee gevist.

De crux van dit patroontje zit hem in het gebruik van een stukje elastiek om je hackle omheen te binden waarna het geheel over de thorax heen gespannen wordt en vastgezet achter het haakoog. Gevolg daarvan is dat de hackle fibers goed omhoog komen te staan en zo mooie vleugeltjes vormen. Volgens Jur laat de vlieg zich na het vangen van een vis ook makkelijk droog slaan zodat hij voor meerdere vissen gebruikt kan worden. De vlieg is te binden met lijfjes in oranje, rood of olive , afhankelijk van de levensfase van de vlieg. Olive zal het meest voorkomen. De thorax is meest donker gekleurd.

De avond is een waardige opening van het nieuwe seizoen geworden waar een zestal leden graag aan heeft mee gedaan. Een van de door hen gebouwde vliegen is op de bijgevoegde foto's te zien : nog niet perfect maar hij komt aardig in de richting. We gaan er zeker voor zorgen een paar van deze vliegjes bij ons te hebben in het nieuwe visseizoen ! red.

Google Maps